Kempen 'Beli Barangan Buatan Malaysia' Akan Dihidupkan Semula: Ismail

KUALA LUMPUR: Kempen 'Beli Barangan Malaysia' yang menekankan aspek patriotisme akan dihidupkan semula pada bulan depan atau Mei, kata Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

"Bertemakan 'Pengguna Patriotik', kempen itu bertujuan menggalakkan pengguna tempatan mencintai, membeli dan menggunakan barangan buatan Malaysia," katanya kepada pemberita selepas melancarkan telefon bimbit model Q292 bercirikan Islam keluaran syarikat tempatan Ad-Deen Technology Sdn Bhd di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, beliau berharap kempen itu mampu mengubah sikap pengguna tempatan yang kelihatan cenderung membeli barangan luar negara.

Katanya, pengguna Malaysia seharusnya mencontohi pengguna Korea Selatan yang begitu berbangga membeli dan menggunakan barangan buatan negara mereka berbanding barangan import.

"Banyak faedah sekiranya pengguna membeli barangan Malaysia, antaranya ia akan menghasilkan peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan, negara dapat mengurangkan kos mengimpot barangan dari luar negara dan membantu pihak industri barangan buatan tempatan," katanya.

Sementara itu, Pengurus Eksekutif Ad-Deen Technology Sdn Bhd Megat Radzman Megat Khairuddin berkata, syarikat itu mensasarkan untuk menjual 40,000 unit telefon bimbit model Q292 untuk pasaran di Malaysia pada tahun ini.

Setakat ini katanya, pihaknya telah menerima tempahan yang memberangsangkan dari luar negara bagi model itu iaitu sebanyak 200,000 unit dari Indonesia dan 200,000 unit lagi dari Dubai.

Model itu yang berharga RM399 seunit mempunyai fungsi penunjuk arah kiblat, waktu sembahyang, bacaan-bacaan al-Quran dan Hadis dan bacaan-bacaan doa. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia