Kabinet Teliti Rang Undang-Undang ISA Jumaat Ini: Hishammuddin - Semasa | mStar

Kabinet Teliti Rang Undang-Undang ISA Jumaat Ini: Hishammuddin

KUALA LUMPUR: Cadangan pindaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) akan diteliti oleh Kabinet pada Jumaat ini sebelum boleh dibentangkan pada sesi Parlimen kali ini, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, walaupun draf rang undang-undang itu telah siap ianya mesti terlebih dahulu diserah kepada Kabinet untuk diluluskan.

"Saya berharap pindaan ISA dapat dibentangkan pada sesi Parlimen kali ini, namun jika tidak dapat dilakukan kita akan kembali kepada masyarakat untuk dapatkan lebih banyak pandangan mengenainya, katanya kepada pemberita di lobi Parlimen, di sini hari ini.

"Tidak ada gunanya jika rang undang-undang itu dibentangkan pada sesi kali ini kalau orang ramai tidak gembira dengan cadangan pindaan yang hendak dilakukan," katanya.

Cadangan pindaan itu meliputi lima isu iaitu kuasa Menteri Dalam Negeri, tempoh penahanan, hak dan layanan ke atas tahanan, tanggapan orang ramai bahawa ISA disalah guna untuk tujuan politik, dan penahanan tanpa perbicaraan. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain