Mahkamah Tetapkan Tarikh Akhir Bagi Siti Aishah Dapatkan Jurubahasa - Semasa | mStar

Mahkamah Tetapkan Tarikh Akhir Bagi Siti Aishah Dapatkan Jurubahasa

KOTA BAHARU: Mahkamah Tinggi Syariah di sini, hari ini menetapkan 24 Jun depan sebagai tarikh akhir buat bekas isteri Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Melor, Siti Aishah Chou Abdullah untuk mendapatkan jurubahasa bertauliah atau perbicaraan tuntutan mutaahnya akan diteruskan tanpa jurubahasa.

Hakim Syarie, Abdullah Man membuat keputusan itu selepas peguam syarie defendan, Mohd Raziman Yaakob memohon agar kes itu diteruskan walaupun defendan pada masa itu masih gagal mendapatkan jurubahasa.

"Mahkamah membenarkan penangguhan (perbicaraan) seperti yang dipohon plaintif tetapi setelah mempertimbangkan permohonan pihak defendan, mahkamah menetapkan juga agar perbicaraan dilangsungkan walaupun plaintif gagal mendapatkan jurubahasa pada tarikh itu," kata Abdullah dalam keputusannya.

Peguam syarie yang mewakili plaintif, Mohd Sibri Ismail sebelum itu menjelaskan pihaknya memerlukan masa sekurang-kurangnya dua bulan bermula hari ini bagi pihaknya mendapatkan jurubahasa bertauliah daripada Kedutaan Kemboja.

Katanya ia berikutan kegagalan pihaknya mendapatkan jurubahasa itu melalui Mahkamah Persekutuan atas beberapa masalah berbangkit seperti kos.

"Tempoh yang lama diperlukan kerana terpaksa berurusan secara rasmi dengan pihak kedutaan menggunakan surat dan dokumen yang lain," katanya.

Pada 3 Disember tahun lalu, mahkamah yang sama membenarkan Siti Aishah untuk menggunakan khidmat jurubahasa setelah mengakui kurang fasih berbahasa Melayu kerana pada perbicaraan sebelum itu pada 19 November dia mendakwa tidak memahami soalan dan terkeliru semasa memberikan jawapan.

Pada prosiding hari ini, Wan Ismail tidak hadir manakala bekas isteri keduanya hadir bersama dua anak mereka Wan Ahmad Firdaus, 4, dan Wan Nor Salwa, 3.

Tuntutan mutaah sebanyak RM3 juta mengikut peruntukan Enakmen Keluarga Islam Negeri Kelantan 2002 itu difailkan oleh Siti Aishah Januari tahun lepas sebagai pampasan atau saguhati bagi menjaga kebajikan diri dan dua anak bersama bekas suaminya itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain