Isu Sekolah Menumpang Diberi Keutamaan Dalam RMK10 - Muhyiddin - Semasa | mStar

Isu Sekolah Menumpang Diberi Keutamaan Dalam RMK10 - Muhyiddin

KOTA KINABALU: Pembinaan sekolah baru bagi mengatasi masalah sekolah menumpang di bangunan sekolah lain, yang dikatakan menganggu proses pembelajaran dan pengajaran (P&P) akibat kesesakan, akan diberi keutamaan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata sepatutnya tidak harus ada sekolah yang menumpang dan ketika ini di Sabah sahaja sebanyak 27 buah sekolah menengah dikenal pasti sedang menumpang di sekolah rendah.

"Sepatutnya tidak harus ada sekolah menumpang. Saya malu jadi Menteri Pelajaran waktu mana anak-anak kita terpaksa menumpang... bukan menumpang di Sekolah Menengah, tapi yang menengah menumpang di sekolah rendah," katanya kepada pemberita selepas majlis bersama warga pendidikan di Sekolah Menengah Agama Kota Kinabalu, di sini hari ini. Beliau berkata masalah itu turut berlaku di Semenanjung dengan sebahagian besarnya di kawasan-kawasan maju disebabkan oleh proses urbanisasi yang mengakibatkan jumlah penduduk tumbuh dengan pesat.

"Kadang-kadang agak susah nak ramalkan berapa jumlah penduduk tinggal di situ... tapi bila dah timbul hal begitu kita (kerajaan) tak boleh biarkan berlarutan," katanya.

Muhyiddin berkata bagi Sabah, kerajaan akan mengenal pasti yang mana yang paling akut untuk diatasi segera dan antara langkah sementara adalah menyediakan kabin atau bilik darjah sementara.

Beliau berkata ini kerana pembinaan sebuah sekolah baru memerlukan kos kira-kira RM50 juta yang tentunya akan menelan kos bilion ringgit untuk mengatasi sepenuhnya masalah itu yang memerlukan kajian terperinci.

"Jadi kita akan beri keutamaan yang menganggu proses P&P... laporan dari peringkat (Jabatan) Pelajaran negeri kita akan ambil perhatian," katanya.

Isu sekolah menumpang itu diketengahkan semasa sesi dialog oleh Pegawai Pelajaran Daerah Pitas Halim Bidin yang meminta kerajaan memberi perhatian bagi pembinaan bangunan sekolah baru bagi mengatasi masalah sekolah yang terpaksa menumpang di bangunan sekolah lain yang menurutnya menjejaskan proses P&P.

Beliau memberikan contoh dua sekolah sedemikian di kawasan Pitas iaitu SMK Kanibongan dan SMK Bongkol serta SMK Bandau SMK Langkon dan SMK Simpang di Beluran.

Sementara itu ketika ditemui pemberita kemudiannya, Pengarah Pelajaran Sabah Dr. Muhiddin Yusin berkata masalah sekolah menengah yang menumpang di Sabah kebanyakannya terletak di kawasan luar bandar.

Beliau berkata sekolah berkenaan mendapat kelulusan untuk dibuka tetapi terpaksa menumpang di sekolah rendah kerana bangunan belum dapat dibina.

"Sekolah-sekolah ini sudah dilulus tapi belum ada peruntukan (untuk bina bangunan sekolah), jadi kita gunakan apa yang ada," katanya dan menurutnya terdapat juga sebilangan kecil sekolah rendah yang menumpang di sekolah menengah.

Beliau menjelaskan jabatan itu telah mencadangkan projek pembinaan sekolah baru itu sejak dalam RMK-8 lagi dan kemudiannya dalam RMK-9 tetapi oleh kerana peruntukan tidak cukup, kini dimasukkan dalam RMK-10.

Mengenai jumlah pelajar sekolah terbabit, beliau berkata sebuah sekolah mempunyai purata 200 sehingga 400 pelajar. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Hospital Tuanku Fauziah Dinaik Taraf

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

Artikel Lain