Shahrizat Minta Perkahwinan Libatkan Kanak-Kanak Disiasat - Semasa | mStar

Shahrizat Minta Perkahwinan Libatkan Kanak-Kanak Disiasat

KUALA LUMPUR: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat hari ini meminta pihak yang bertanggungjawab dalam soal nikah kahwin di Kelantan menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas perkahwinan yang melibatkan kanak-kanak perempuan bawah umur.

Menterinya, Senator Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, kejadian itu menyalahi Enakmen Keluarga Islam Kelantan memandangkan tiada kebenaran daripada mahkamah syariah.

"Berdasarkan Enakmen Keluarga Islam Kelantan had umur minimum perkahwinan adalah 16 tahun bagi kaum wanita kecuali dengan kebenaran mahkamah syariah. Kalau nak ikut mazhab ia tidak melanggar, tetapi kita ada enakmen syariah.

"Tujuan enakmen ini adalah untuk menentukan tiada paksaan di dalam perkahwinan. Jadi kita tidak tahu sama ada kanak-kanak ini dipaksa oleh ibu bapa mereka atau tidak.

"Sebab itu mahkamah perlu siasat," katanya pada sidang media selepas menghadiri seminar 'Paving The Way Forward For Equal Opportunities in High Level Decision Making Positions' di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur hari ini.

Beliau mengulas mengenai tindakan seorang bapa dari Jelawang, Kuala Krai mengahwinkan anak perempuannya berusia 11 tahun dengan lelaki berusia 41 tahun.

Kes itu adalah kejadian kedua membabitkan pernikahan budak perempuan di bawah umur di negeri itu, selepas seorang budak berusia 10 tahun dikahwinkan dengan lelaki berusia 40 tahun di Pasir Mas, baru-baru ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain