Naskhah Natrah Dipertimbang Teks Utama Subjek Sastera Melayu - Semasa | mStar

Naskhah Natrah Dipertimbang Teks Utama Subjek Sastera Melayu

KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran akan mempertimbangkan secara serius untuk menjadikan naskhah Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata sebagai teks utama dalam subjek Kesusasteraaan Melayu peringkat menengah tinggi, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Cadangan itu akan dipertimbangkan secara serius oleh kementerian,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran buku Natrah: Cinta, Rusuhan dan Air Mata karya Datin Seri Fatini Yaacob di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas cadangan yang dibuat oleh Naib Canselor UTM, Prof Datuk Ir Dr Zaini Ujang yang meminta kementerian memberi pertimbangan sebaiknya untuk menjadikan karya tersebut sebagai bahan teks utama di peringkat menengah tinggi.

Menurut Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, Natrah merupakan sebuah karya yang penting kerana merakamkan detik-detik bersejarah perjuangan umat Islam di negara ini dalam mempertahankan kemurnian akidah dan menentang kuasa penjajah.

“Buku Natrah ini amat penting kerana menampilkan dimensi positif kisah Natrah. Yang ditampilkan bukanlah keputusan hakim yang tidak memihak kepada umat Islam, tetapi kejayaan umat Islam dari latar politik dan sosial yang berbeza untuk bangkit bersatu memperjuangkan kemurniaan Islam,” katanya.

Sementara itu, Muhyiddin berkata perbincangan dan dialog antara pemimpin-pemimpin agama yang boleh dijadikan mekanisme pemupukan persefahaman dan penyelesaian konflik secara harmoni.

“Saya percaya bahawa proses perundangan bukanlah satu-satunya cara terakhir untuk menyelesaikan konflik agama.

“Tentunya ada kaedah-kaedah alternatif yang sesuai untuk menangani isu yang amat sensitif,” katanya.

Jelasnya, apa yang penting setiap permasalahan yang dihadapi, penyelesaian perlu dicari bagi menjamin keamanan, keselamatan dan kesejahteraan hidup masyarakat majmuk.

“Mudah-mudahan dengan adanya persefahaman dan sikap saling hormat menghormati, masyarakat berbilang kaum dan agama di negara kita akan terus menikmati kehidupan yang aman, makmur dan harmoni,” katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain