Pairin Elak Soalan Mengenai Persaraan

KOTA KINABALU: Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan hari ini mengelak soalan mengenai persaraan, menyatakan beliau akan terus memimpin parti itu.

"Perjuangan akan diteruskan...selagi saya boleh terus bekerja bersama-sama dengan lainnya. Saya akan berbuat demikian malahan selepas bersara," katanya kepada pemberita selepas melancarkan sambutan Jubli Perak parti itu di Luyang, dekat sini.

Ditanya sama ada beliau telah menetapkan tempoh masa untuk bersara, beliau berkata: "Tidak, bagi diri saya".

Pairin, 70, ialah pengasas dan presiden PBS, yang ditubuhkan pada 1985, dan telah memegang jawatan Ketua Menteri Sabah dari April 1985 hingga Mac 1994.

Ditanya sama ada keputusan parti itu untuk menyertai semula Barisan Nasional (BN) merupakan langkah baik, katanya kerajaan persekutuan telah menunjukkan komitmen dan keikhlasan untuk membangunkan negeri ini, khususnya dalam menangani isu keselamatan ekoran kebanjiran pendatang asing tanpa izin.

"Perjuangan kami selama ini ialah untuk melihat tindakan serius dalam menyelesaikan masalah pendatang asing tanpa izin dan apa yang jelas ialah kerajaan persekutuan melakukan yang terbaik dalam menangani masalah ini.

"Kerajaan juga akan menubuhkan Makmal khas (di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara) untuk mendapatkan maklum balas mengenai bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini secara menyeluruh, dan kami, dalam PBS, menyokong apa juga usaha yang baik untuk rakyat Sabah," katanya.

PBS diterima masuk semula sebagai anggota komponen BN pada Januari 2002. Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri (kini Tun) Dr Mahathir Mohamad berkata PBS, yang meninggalkan BN pada 1990, diterima semula tanpa sebarang syarat.

Pairin berkata PBS telah menetapkan sasaran untuk menggandakan jumlah anggota parti itu dengan menggalakkan setiap anggotanya menarik sekurang-kurangnya seorang anggota baru tahun ini, sebagai langkah untuk memperkukuhkan parti dan BN.

Terdahulu, dalam ucapannya, Pairin berkata PBS akan terus memperjuangkan perjuangan BN di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, khususnya dalam membawa pembangunan dan kemajuan di Sabah. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain