Umno Tidak Perlu Kembangkan Sayap Ke Sarawak - Najib

KUCHING: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Umno tidak perlu mengembangkan sayapnya ke Sarawak selagi parti-parti komponen Barisan Nasional (BN) negeri terus mendapat sokongan padu rakyat.

Selagi parti tunggak komponen BN negeri disokong oleh rakyat dan menunaikan janji kepada rakyat, Umno tidak akan wujud di Sarawak, kata Perdana Menteri pada sidang akhbar selepas merasmikan perhimpunan agung ke-12 Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) di sini Selasa.

Sehubungan itu, katanya beliau beranggapan kejayaan pilihan raya negeri Sarawak akan datang akan menjadi kayu pengukur kepada kebangkitan BN setelah mengalami pengalaman yang pahit pada pilihan raya umum 2008.

Najib yang juga Pengerusi BN dan Presiden Umno berkata ini kerana mengikut jadual, pilihan raya negeri Sarawak dijangka diadakan lebih awal daripada pilihan raya umum berikutan tempoh mandatnya akan tamat pada Julai tahun depan.

"Sebab itu perhimpunan PBB hari ini begitu penting sekali kerana pemimpin PBB di semua peringkat, terutamanya di peringkat akar umbi yang datang ramai, menunjukkan bahawa PBB bersedia untuk berjuang sehingga kita (BN) mencapai kejayaan yang besar," katanya yang menyifatkan PBB sebagai rakan setia BN dalam senang dan susah yang berjalan seiring dengan Umno dan BN.

"Mari kita buktikan BN tetap relevan untuk sepanjang masa dengan kemenangan yang besar pada pilihan raya nanti dan tidak ada parti lain yang dapat mampu menyedia alternatif kepada BN," katanya.

Beliau berkata kesetiaan PBB kepada BN telah terbukti selain dapat menyakinkan rakyat untuk menyokongnya dan BN dan menurutnya hubungan rapat itu perlu dimantapkan lagi.

Sementara jalinan akrab di antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri adalah cara terbaik daripada segi komitmen untuk menyalurkan peruntukan pusat yang akan menguntungkan rakyat jelata, kata Perdana Menteri.

"Apa yang baik bagi Sarawak dan Malaysia, kita akan berjuang bersama. Inilah persefahaman yang dapat melonjak Sarawak ke tahap yang lebih tinggi," katanya.

Katanya perhimpunan PBB kali ini dengan berbekalkan semangat luar biasa, adalah yang terakhir disertai oleh perwakilan dan pemerhati PBB sebelum pilihan raya negeri nanti.

Presiden PBB Tan Sri Abdul Taib Mahmud pula berkata memperjuangkan nasib rakyat tetap menjadi keutamaan dalam perjuangan parti yang telah diberi kuasa dan mandat oleh rakyat.

"Apa guna mempunyai sebuah parti yang berkuasa tetapi gagal memperjuangkan nasib rakyat sehingga mereka berasa kecewa kepada parti," katanya.

Taib yang juga Ketua Menteri Sarawak berkata pembangkang hanya mahu merebut kuasa dan bukan menjadikan kuasa yang ada untuk membela rakyat.

Beliau berkata rakyat Sarawak telah lama menolak cara politik pembangkang itu yang diibaratkan seperti "katak" kerana tidak mempunyai cara politik yang konsisten.

Sementara itu, Najib turut meluangkan masa merasmikan pameran dan jualan membabitkan 61 gerai daripada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Kementerian Alam Sekitar dan Sumber Asli dan Kementerian Pelancongan di perkarangan Pusat Konvensyen Borneo Kuching. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain