Kumpulan Pemikir Akan Rancang Pembangunan Labuan - Semasa | mStar

Kumpulan Pemikir Akan Rancang Pembangunan Labuan

LABUAN: Satu kumpulan pemikir bagi Labuan sedang merancang wawasan jelas bagi hala tuju dan pembangunan masa depan pulau itu, kata Anggota Parlimen Labuan Datuk Yussof Mahal.

"Kami mesti benar-benar fokus untuk membangunkan pulau ini dan memperkukuhkan perpaduan di kalangan masyarakat pelbagai kaum bertepatan dengan konsep 1Malaysia. Kami mesti mendapatkan bijak pandai dan belia yang bagus untuk menyertai kami dan bekerjasama untuk membina pulau ini," katanya kepada Bernama dalam satu temubual.

Yussof, yang baru sahaja dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penyelaras Bahagian Barisan Nasional (BN) Labuan sehingga 31 Mei 2011 oleh Perdana Menteri dan Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak, berkata kumpulan pemikir itu akan meneliti dengan serius aktiviti ekonomi yang mungkin sesuai untuk Labuan.

"Pemimpin yang bagus tahu mereka tidak boleh menghasilkan semua idea yang baik. Dengan membenarkan input mereka mampu membuat keputusan yang lebih bertanggungjawab," katanya.

Biro aduan juga akan diwujudkan bagi memastikan lebih banyak penyertaan daripada orang ramai dalam pelbagai projek pembangunan masyarakat yang djalankan kerajaan.

"Bagi saya, ia bukan persoalan memberikan gula-gula. Apa yang penting adalah untuk meneruskan polisi BN. Saya juga mendengar apa kata rakyat dan cari apa yang mereka mahu," katanya.

Yussof berkata ada banyak isu yang perlu ditangani dengan segera seperti meningkatkan bantuan pendidikan dan membantu masyarakat miskin di pulau itu.

"Saya tidak mahu pendekatan secara ad-hoc untuk membetulkan keadaan di sana sini . Kami mesti mencari pendekatan yang lebih konkrit bagi membantu rakyat. Dengan kata lain, apa yang saya cuba jelaskan adalah kami mesti mencari penyelesaian muktamad kepada banyak isu seperti masalah air dan peningkatan harga barangan yang telah lama berlanjutan," katanya.

Yussof, yang sedang melanjutkan pelajaran pada peringkat Ijazah Sarjana Kejuruteraan Marin di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), berkata apa yang paling penting bagi beliau adalah untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Jika anda tidak melakukan perkara yang betul untuk rakyat atau berkhidmat kepada rakyat, akhirnya rakyat akan membuat penghakiman sendiri. Pemimpin yang bagus akan mendapatkan pandangan dan mengumpulkan idea sebelum membuat perancangan," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain