IPT Diarah Bekerjasama Dengan Jabatan Agama Bendung Ajaran Sesat - Semasa | mStar

IPT Diarah Bekerjasama Dengan Jabatan Agama Bendung Ajaran Sesat

PASIR GUDANG: Kementerian Pengajian Tinggi mengarahkan institusi pengajian tinggi awam dan swasta di negara ini bekerjasama dengan pihak berkuasa agama di setiap negeri bagi membendung aktiviti ajaran sesat di institusi masing-masing.

Arahan itu dibuat berikutan laporan media baru-baru ini mengenai ajaran sesat yang diamalkan oleh sekumpulan pelajar yang membenarkan perkahwinan tanpa melalui proses nikah biasa sehingga menyebabkan seorang pelajar mengandung tujuh bulan.

"Jika laporan itu benar pihak institusi awam dan swasta di negara ini mesti bekerjasama dengan pihak jabatan agama untuk menyiasat perkara tersebut sebelum sebarang tindakan diambil," kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Projek Ternakan Ikan Dalam Sangkar Usahawan Siswazah Malaysia di Kong Kong, Masai di sini pada Sabtu.

Sementara itu, Khaled menyeru agar institusi kewangan menyokong sebarang program yang melibatkan usahawan siswazah di negara ini.

Beliau berkata kementeriannya berusaha melahirkan lebih ramai siswazah yang melibatkan diri dalam keusahawanan tetapi usaha tersebut tidak akan berjaya tanpa bantuan kewangan daripada institusi kewangan seperti bank-bank komersil. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan