Sidang Khas Bincang Kes Anwar Tidak Berasas - Najib - Semasa | mStar

Sidang Khas Bincang Kes Anwar Tidak Berasas - Najib

BANDAR JENGKA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata sidang khas Parlimen bagi membincangkan usul untuk menggugurkan dakwaan kes liwat terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah sesuatu yang tidak berasas.

Perdana Menteri berkata perbicaraan kes liwat berkenaan bukanlah "perbicaraan politik", sebaliknya ia adalah "perbicaraan peribadi".

"Ia tidak melibatkan soal dasar kerajaan, tidak melibatkan apa nama pendirian kerajaan pun, ini soal seseorang (Mohd Saiful Bukhari Azlan) yang telah membuat aduan, yang bekerja di pejabatnya sendiri (sebelum ini), ini urusan peribadi sebenarnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen Umno Pahang, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Penasihat DAP Lim Kit Siang yang meminta satu sidang khas Dewan Rakyat diadakan kerana kes itu disifatkan Lim telah menjadi bahan jenaka masyarakat dunia.

Mengulas lanjut berkenaan sidang khas, Najib berkata: "hanya perkara berhubungan kepentingan nasional, ini merupakan perkara peribadi dan tidak kena mengena langsung dengan kerajaan".

Najib berkata kes liwat berkenaan bukan boleh dibincangkan di sidang Parlimen kerana kes itu kini sedang dibicarakan.

"Ini bukan soal tidak boleh tentukan (sidang khas), ini soal peribadi, personal dan kes telah masuk ke mahkamah dan tidak boleh ditarik balik," katanya.

"Ini tidak melibatkan kerajaan, ini sebenarnya soal antara (Mohd) Saiful dan Anwar Ibrahim, jadi apa-apa pun dia kena selesai antara dia berdua, tidak libatkan kerajaan, itu yang saya katakan, ini bukan political trial," katanya.

Anwar, 63, yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Anggota Parlimen Permatang Pauh dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful, 25, di Bukit Damansara pada 26 Jun, 2008.

Najib berkata apa yang dilakukan pihak pembangkang itu kini ialah mereka cuba mengalihkan tumpuan terhadap kes itu dan menggambarkan seolah-olah ia satu perbicaraan politik.

Mengulas mengenai tindakan 50 Anggota Parlimen Australia yang membantah perbicaraan kes itu, Najib berkata kerajaan akan memberikan penjelasan kepada mereka.

"Kita kena terangkan, mereka tidak mendapat maklumat yang sebenarnya, mereka (hanya) dapat (maklumat) dari pembangkang," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Sebat: NGO Wanita Bantah

Artikel Berikut

Sikap Pengguna Jalan Raya Mengecewakan: Solah

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...