Finas Sasar Lulus 10 Filem Menerusi Dana Cereka - Semasa | mStar

Finas Sasar Lulus 10 Filem Menerusi Dana Cereka

KUALA LUMPUR: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) mensasarkan sekurang-kurangnya 10 filem diluluskan di bawah Dana Pinjaman Filem Cereka tahun ini.

Ketua Pengarah Finas, Mohd Mahyidin Mustakim berkata, sasaran itu merupakan antara petunjuk prestasi utama (KPI) perbadanan itu pada tahun ini bagi strategi permodalan dan insentif industri perfileman.

"Setakat ini dua filem diluluskan di bawah dana yang diuruskan SME Bank itu," katanya ketika mengulas mengenai KPI perbadanan itu dalam memperkasa industri perfileman negara.

Sebanyak 11 filem diluluskan tahun lepas di bawah dana dengan modal pusingan RM50 juta yang bertujuan memberikan bantuan pinjaman modal kepada pembikin filem tempatan.

Antara filem yang mendapat pinjaman dana itu ialah Magika, Mentera, Libas, Dua Hati Satu Jiwa dan Niyang Rapik yang kini mula ditayang di lebih 90 pawagam di seluruh negara.

Mahyidin berkata, Finas juga menetapkan sasaran untuk meluluskan 20 projek bernilai RM500,000 di bawah Dana Pembangunan Seni Filem dan Multimedia bagi tempoh yang sama.

"Bank Simpanan Nasional (BSN) juga akan mengadakan taklimat mengenai Dana Industri Kreatif RM200 juta yang diwujudkan tahun lepas (di bawah Bajet 2010) di Pawagam Mini P.Ramlee, Finas, esok sempena Hari Terbuka Finas," kata Mahyidin. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Hakim Dengar Kes Liwat Anwar Kekal

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain