KDN Kaji Laksana Program Kurang Kesesakan Di Penjara - Semasa | mStar

KDN Kaji Laksana Program Kurang Kesesakan Di Penjara

MELAKA: Kementerian Dalam Negeri sedang mengkaji usaha melaksanakan program-program khusus bagi mengurangkan kesesakan di penjara, memandangkan ketika ini terdapat 36,040 banduan yang ditempatkan di 31 penjara di seluruh negara.

Menterinya Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata antaranya termasuk mengkaji kemungkinan menghantar 10,800 warganegara asing yang mewakili kira-kira 30 peratus daripada keseluruhan penghuni penjara ketika ini, kembali ke negara asal mereka.

"Kami juga sedang mengkaji cadangan supaya banduan-banduan yang dikategori sebagai pesalah kes ringan seperti mencuri atau kes ragut tidak dipenjarakan, sebaliknya dikenakan program khidmat masyarakat atau tunas bakti," katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Kompleks Penjara Sungai Udang di sini hari ini.

Turut hadir dalam lawatan itu ialah Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam dan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wira Abu Seman Yusop.

Pembinaan kompleks penjara bernilai RM305 juta di atas kawasan seluas 52 hektar yang bermula sejak akhir tahun 2006 itu kini hampir siap sepenuhnya dan ia dijangka akan menempatkan 2,000 banduan termasuk 300 banduan wanita.

Kompleks penjara yang dijangka beroperasi sepenuhnya Mei ini antara lain melibatkan pembinaan sel penjara lelaki dan wanita, kediaman kakitangan dan berek bujang, masjid, bengkel kenderaan, rumah kelab, bangunan perusahaan dan dewan serbaguna.

Hishammuddin berkata cadangan untuk menghantar banduan ke negara asal akan melibatkan rundingan dua hala dengan kerajaan negara-negara tersebut yang kini sedang berjalan.

Menurutnya terdapat 18,784 banduan yang sedang menjalani hukuman bersabit dengan kesalahan yang berkaitan kes-kes jenayah berat seperti bunuh dan rogol ketika ini, manakala kes ringan bagi kesalahan seperti ragut dan curi pula membabitkan 17,256 banduan.

Beliau juga berkata pihak kementerian merancang untuk membina sebuah penjara kesihatan dalam Rancangan Malaysia Ke Sepuluh nanti, yang akan menempatkan banduan yang yang mengidap HIV/AIDS, tibi, hepatitis dan masalah mental.

"Ketika ini banduan berkenaan yang kini berjumlah 1,607 orang, diasingkan di blok-blok khusus," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

JPJ Keluarkan 4,682 Saman Dalam Ops Sikap

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain