Hujah Bantahan Awal Qazaf Anwar Didengar 10 Mac

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi Syariah di sini hari ini menetapkan 10 Mac depan untuk mendengar bantahan awal dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom dan dua lagi terhadap permohonan qazaf Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hakim Syarie Mohd Shukor Sabudin menetapkan tarikh itu bagi membolehkan kesemua pihak memfailkan afidavit yang berkaitan.

Beliau juga memerintahkan Anwar, 63, yang diwakili peguam bela Kamar Aniah Kamaruzaman, memfailkan afidavit jawapan terhadap bantahan awal yang difailkan pada 9 Feb lalu oleh ketiga-tiga responden itu mengenai tiga isu yang dibangkitkan.

Tiga isu itu ialah mengenai bidang kuasa Mahkamah Syariah yang akan mendengar kes ini, prosedur permohonan yang tidak dibuat mengikut Akta Prosedur Mal 1998 serta kelayakan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Nordin, untuk mewakili Anwar.

Selain Jamil Khir, Ketua Pendakwa Syarie Wilayah Persekutuan, Shamsuddin Hussain dan Pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi), Datuk Che Mat Che Ali turut dinamakan selaku responden kedua dan ketiga.

Kesemua responden, yang diwakili peguam syarie Zainul Rijal Abu Bakar, pula diperintahkan menjawab permohonan itu iaitu supaya pihak pendakwaan meneruskan pertuduhan qazaf terhadap bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 24, yang difailkan oleh Anwar pada 7 Jan lalu.

Terdahulu itu, Kamar Aniah berkata, pihaknya menerima salinan bantahan awal itu pada 10 Feb lepas tetapi tidak berkesempatan untuk membalasnya dalam masa sehari di samping 'bertembung' dengan cuti umum Tahun Baru Cina.

Beliau memohon agar mahkamah memberi tempoh masa sehingga hujung bulan ini untuk membalasnya.

Bagaimanapun, Zainul Rijal membantah isu kelewatan itu kerana mahkamah telah memerintahkan pemohon memfailkannya pada atau sebelum tarikh hari ini.

Katanya, hari ini ditetapkan untuk sebutan dan bukannya perbicaraan yang memberi ruang masa kepada pihak pemohon untuk menjawab bantahan awal itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Zulkifli Cabar PKR Supaya Dipecat?

Artikel Berikut

1,000 Berarak Serahkan Memorandum Isu YBK

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain