Kestabilan Politik Daya Penarik Utama Pelabur Ke Sabah - Musa Aman - Semasa | mStar

Kestabilan Politik Daya Penarik Utama Pelabur Ke Sabah - Musa Aman

SANDAKAN: Kestabilan politik di Sabah adalah faktor utama yang menarik pelabur asing ke negeri itu termasuk dari Amerika Syarikat, Eropah dan Australia yang kini menunjukkan minat untuk berbuat demikian, kata Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman.

Beliau berkata mereka yakin dengan keadaan politik di negeri tersebut yang berjaya mengekalkan perpaduan sekalipun rakyatnya terdiri daripada lebih 30 suku kaum.

"Dalam pertemuan dengan mereka, saya bertanya kepada mereka kenapa berminat untuk membuat pelaburan di negeri ini dan mereka menyatakan faktor utama adalah disebabkan kestabilan politik," katanya pada majlis makan malam anjuran Majlis Perbandaran Sandakan sempena Tahun Baru Cina, di sini malam semalam.

Musa berkata terbaru sebuah syarikat dari luar negara merancang untuk menjadikan Sabah pusat operasi mereka yang kedua terbesar dengan nilai pelaburan RM4 bilion.

Katanya faktor lain yang menjadi tarikan pelabur asing ke Sabah ialah kemudahan yang disediakan oleh kerajaan negeri serta kewujudan sumber-sumber lain yang diperlukan seperti tenaga kerja. - BERNAMA

Artikel Berkaitan