Taktik Polis Arah Mat Rempit Tolak Motosikal Berkesan - Semasa | mStar

Taktik Polis Arah Mat Rempit Tolak Motosikal Berkesan

PULAU PINANG: Strategi Polis Pulau Pinang 'mendidik' mat rempit yang ditahan dalam operasi dengan mengarahkan mereka menolak motosikal sejauh tujuh hingga 10 kilometer mula membuahkan hasil apabila kegiatan lumba haram di sekitar negeri ini mula berkurangan sejak Januari lepas.

Ketua Jabatan Trafik dan Ketenteraman Awam Negeri, Supritendan Wan Aziz Wan Hussin berkata, taktik menolak motosikal berkenaan telah digunakan dalam operasi 'Ambang Tahun Baru' lepas di Lebuhraya Ekpressway Jelutong.

"Bagi yang didapati bersalah pada ketika operasi itu mereka dikehendaki menolak motosikal sendiri daripada lebuhraya berkenaan sehingga Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) Pulau Pinang iaitu kira-kira lapan kilometer," katanya kepada Bernama di sini.

Katanya, taktik itu telah diguna pakai dalam beberapa operasi lumba haram di sekitar kawasan pulau antaranya di Padang Kota Lama, Tanjung Tokong, Persiaran Gurney dan Bukit Jambul.

"Mahu tidak mahu mereka terpaksa menolak dan itulah cara terbaru untuk mendidik mat rempit yang mengganggu ketenteraman pengguna jalan raya dan penduduk di sekitar dengan bunyi bising enjin motosikal mereka," katanya.

Wan Aziz berkata, taktik itu membuahkan hasil dan penduduk sekitar kawasan yang sering menjadi 'litar' lumba haram mula menarik nafas lega kerana kegiatan merempit semakin berkurangan.

Menurutnya, ada di antara mat rempit yang pernah ditahan polis 'menyebarkan' taktik terbaru polis itu kepada rakan-rakan dan ia membuatkan mereka takut untuk berlumba.

"Tidak kiralah operasi di mana sekalipun, mereka tetap kena tolak motosikal sehingga ibu pejabat polis daerah yang berdekatan dan penonton juga tidak terkecuali," katanya.

Wan Aziz berkata, walaupun kegiatan lumba haram sudah berkurangan, namun pihaknya sentiasa memantau kegiatan itu dari semasa ke semasa.

"Kami sentiasa memantau kegiatan lumba haram dan dalam masa yang sama polis telah meletakkan beberapa anggota untuk 'bergaul' dengan kumpulan mat rempit bagi memastikan kita mendapat maklumat mereka," katanya.

Beliau berkata, statistik tangkapan Ops Lumba Haram bagi 2009 menunjukkan peningkatan dengan sejumlah 394 pesalah telah ditahan berbanding 201 orang pada tahun sebelumnya dan kebanyakan mereka terdiri daripada remaja yang berusia antara 16 hingga 25 tahun.

Bagaimanapun katanya jumlah saman yang dikeluarkan menurun iaitu daripada 34,629 pada 2008 kepada 16,724 tahun lepas. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal