Lelaki Pura-Pura Sawan Elak Dicekup JAIP - Semasa | mStar

Lelaki Pura-Pura Sawan Elak Dicekup JAIP

KUANTAN: Seorang lelaki sanggup berlakon diserang penyakit sawan dengan mengeluarkan air liurnya bagi mengelakkan dia dicekup anggota Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) kerana berkhalwat dengan pasangannya di dalam sebuah bilik hotel dalam Operasi Valentine di sini, pagi tadi.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Agama Bahagian Penguatkuasaan JAIP, Ahmad Rafflie Ab Malik berkata, sebelum itu pihaknya terpaksa meminta kerjasama daripada pihak polis kerana keengganan pasangan itu membuka pintu bilik hotel tersebut.

"Kedegilan mereka itu menyebabkan anggota kita terpaksa meminta bantuan pihak polis untuk mengopak pintu bilik berkenaan dan setelah mencuba beberapa kali akhirnya polis berjaya mengopak pintu itu menggunakan beberapa peralatan termasuk kuku kambing," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurut beliau, sebaik saja pintu berjaya dibuka seorang lelaki yang merupakan anggota tentera berusia 28 tahun, berpura-pura diserang penyakit sawan dalam keadaan separuh sedar sambil mengeluarkan air liurnya bagi mengaburi mata pihak berkuasa.

"Ketika dicekup, lelaki yang juga suami orang terbabit berbaring atas lantai sambil berlakon seolah-olah terkena sawan manakala pasangannya yang berumur 30 tahun itu menyorok di bawah katil sambil menangis," katanya.

Menurutnya, wanita yang berasal dari Pekan itu juga merupakan isteri orang di mana dia diikat jamin oleh suaminya yang sebelumnya berang dan mengamuk di pejabat JAIP di sini.

Ahmad Rafflie berkata, serbuan yang bermula pukul 6 hingga 9 pagi tadi di beberapa buah hotel di sini, pihaknya merekodkan sebanyak 46 kes melibatkan kes khalwat, minum arak dan mendedahkan anggota tubuh di khalayak ramai yang membabitkan pesalah berumur antara 16 hingga 40 tahun.

Menurut beliau, kesemua mereka yang ditahan berkhalwat akan didakwa mengikut Seksyen 145 (1) & (2) Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 (pindaan 87) dan sabit kesalahan didenda RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

Bagi kesalahan meminum arak pula katanya, mereka ditahan di bawah Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 (pindaan 1987) dan sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM5,000 atau tiga tahun penjara dan enam sebatan.

Kesalahan mendedahkan tubuh di khalayak ramai akan didakwa mengikut Seksyen 183 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang 1982 (pindaan 1987) dan sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM1,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Langkawi Perlu Lebih Banyak Promosi

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain