Polis Pulau Pinang Bakal Punyai Facebook

PULAU PINANG: Polis Pulau Pinang akan mewujudkan laman web sosialnya, facebook, dalam usaha menjalin hubungan dengan orang ramai bagi memerangi jenayah.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Ayub Yaakob berkata, laman web facebook itu adalah langkah alternatif pihaknya dalam meningkatkan komunikasi dengan orang awam untuk membanteras jenayah.

"Orang awam memiankan peranan penting dalam memerangi jenayah dan kita seharusnya berkongsi tanggungjawab untuk memastikan keselamatan di kawasan sekeliling kita," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau mempengerusikan mesyuarat dengan Agensi AntiDadah Kebangsaan (AADK), Jabatan Imigresen negeri dan agensi lain yang berkaitan.

"Kami harap dengan adanya rangkaian sosial itu akan membolehkan lebih ramai yang tampil untuk menjadi mata dan telinga polis," katanya.

Ayub berkata, Pulau Pinang dikenalpasti sebagai satu daripada empat kawasan panas dan pihaknya mensasarkan untuk mengurangkan 20 peratus jenayah jalanan menjelang akhir tahun ini.

"Sejak sebulan lepas, kami berjaya mencatat penurunan 15 peratus kadar jenayah berbanding Januari tahun lepas," katanya.

Beliau berkata, kewujudan polis di bawah kempen 'Ops Payung' berhasil mengurangkan kadar jenayah dan kebimbangan orang awam terhadap kemungkinan berlakunya jenayah di kebanyakan daerah di negeri ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

13 Kematian Hari Ketiga Ops Sikap Ke-21

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain