PM Lawat Jalan Petaling

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini membuat tinjauan mesra di Jalan Petaling di sini bagi meninjau perkembangan terkini kawasan itu yang juga merupakan salah satu tempat tumpuan pelancong asing.

Ketibaan beliau pada pukul 4.50 petang disambut meriah dengan persembahan tarian Singa dan juga kehadiran lebih 500 pengunjung yang teruja untuk menemui Perdana Menteri dan bersalaman dengan beliau.

Dalam tinjauan kira-kira 45 minit itu, Najib mengambil kesempatan untuk beramah mesra dengan para peniaga di samping mengadakan pertemuan dengan beberapa menteri serta Presiden Persatuan Penjaja Jalan Petaling, Datuk Ang Say Tee.

Kedatangan menteri-menteri lain juga turut menyebabkan keadaan menjadi sesak sehingga memaksa anggota keselamatan bertindak tegas untuk tidak membenarkan wakil media dan orang awam untuk masuk ke sebuah hotel di sini untuk membuat liputan pertemuan Najib bersama Presiden Persatuan Penjaja Jalan Petaling.

Antara menteri yang mengiringi beliau adalah Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai; Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon; Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin; Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen; Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob serta timbalannya Datuk Tan Lian Hoe.

Lawatan ke Jalan Petaling itu adalah lawatan kedua Najib sejak dilantik menjadi Perdana Menteri pada 3 April tahun lepas.

Lawatan pertama beliau ke kawasan itu adalah sehari selepas pelantikannya.

Sementara itu, ketika ditemui pemberita selepas lawatan itu, Presiden Persatuan Penjaja Jalan Petaling, Datuk Ang Say Tee berharap kerajaan akan memberi bajet untuk membeli tanglung bagi menghiasi sekitar kawasan itu sempena sambutan Tahun Baru Cina.

"Tanglung yang sedia ada hanya sebanyak 500 buah. Itupun ia digantung bagi menyambut ketibaan Perdana Menteri. Kami memerlukan kira-kira 5,000 lagi tanglung untuk memeriahkan sambutan Tahun Baru Cina," katanya.

Selepas membuat tinjauan di Jalan Petaling, Perdana Menteri meneruskan agenda tinjauan mesranya ke Projek Perumahan Rakyat (PPR) Pekan Kepong untuk melihat sendiri projek perumahan yang bakal menempatkan 948 keluarga.

Najib yang tiba kira-kira pukul 6 petang meluangkan masa kira-kira 20 minit untuk melihat sendiri unit kediaman di PPR berkenaan yang masih belum didiami.

"Inilah cadangan saya membuat lawatan seperti ini kerana ini menunjukkan kesungguhan kerajaan untuk terus membela rakyat yang berpendapatan rendah dan golongan yang miskin termasuk kumpulan setinggan," katanya kepada pemberita.

Berdasarkan program pengisian 948 unit PPR Pekan Kepong, seramai 312 keluarga terdiri daripada bekas setinggan tapak perumahan itu akan ditempatkan semula di perumahan berkenaan selain bekas setinggan Taman Kok Doh ke Intan Baiduri (127), setinggan Pekan Kepong (68); Setinggan North River Road (72), Kepong, setinggan berhampiran rumah panjang Jinjang Utara, kepong (147), setinggan Kampung Jinjang Selatan (200) dan keluarga tambahan (22).

Najib berkata kesemua penduduk berkenaan dijangka dapat memasuki kediaman masing-masing pada pertengahan April ini.

"Mereka sekarang begitu berminat sekali untuk mendiami blok-blok flat yang telahpun siap. Unit-unit ini akan disewa dengan kadar yang biasa iaitu RM124 sebulan dan kemudian akan dijual kepada mereka," katanya.

Tiga blok PPR Pekan Kepong berjumlah 18 tingkat yang sudah siap dibina itu berkeluasan kira-kira 650 kaki persegi setiap satu dengan tiga bilik, dua bilik air, dapur dan ruang tamu.

Setiap blok perumahan berkenaan juga akan menempatkan empat unit rumah untuk orang kurang upaya (OKU) yang dilengkapi dengan tandas khas untuk golongan itu.

Projek itu dibina di atas tanah berkeluasan 5.395 hektar dengan kos projek RM51 juta.

Sementara itu, Raja Nong Chik berharap keluarga setinggan yang ditawarkan untuk menduduki PPR berkenaan tidak melengah-lengahkan untuk berpindah ke kediaman yang disediakan.

"Biasanya kita bagi mereka masa tiga bulan untuk pindah... saya harap mereka pindah dengan cepat sebab di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah ada kira-kira 20,000 permohonan yang sedang menunggu untuk mendapatkan rumah PPR," katanya.

Raja Nong Chik berkata selain disewakan, rumah-rumah pangsa PPR itu juga akan dibuka untuk dijual dengan harga RM35,000 kepada penghuni selepas tempoh tertentu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

13 Kematian Hari Ketiga Ops Sikap Ke-21

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain