Perhebat Kenal Pasti Badan Akreditasi Untuk Latihan ATM - Semasa | mStar

Perhebat Kenal Pasti Badan Akreditasi Untuk Latihan ATM

KUALA LUMPUR: Kementerian Pertahanan melalui Perbadanan Hal Ehwal Tentera (Perhebat) mengenal pasti beberapa badan akreditasi tempatan dan antarabangsa yang akan menilai prestasi semasa dan selepas anggota tentera dalam lapangan masing-masing.

Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad berkata, badan akreditasi itu akan dilantik selepas rangka kerja perkara itu disiapkan dan dibentangkan kepada kementerian untuk keputusan lanjut.

"Perkara ini khusus untuk anggota sebelum mereka keluar dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan juga semasa mereka sedang berkhidmat.

"Jadi kita akan latih mereka melalui pensijilan yang ditetapkan badan akreditasi berkenaan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan sambutan ulang tahun ke 40 Perhebat di sini hari ini.

Antara badan akreditasi yang telah dikenal pasti ialah Australian Diving Accreditation Scheme (ADAS) dan Jabatan Penerbangan Awam.

Abdul Latiff berkata, anggota ATM perlu menjalani latihan dan program yang ditetapkan oleh Perhebat yang bersesuaian dengan kepakaran mereka sewaktu perkhidmatan dan ianya kelak akan dinilai oleh badan akreditasi itu.

"Contohnya ada antara mereka mungkin bekerja sebagai tukang masak atau juruteknik dalam ATM, jadi kita akan tingkatkan kepakaran mereka itu melalui latihan. Di akhir nanti selepas tamat perkhidmatan mereka dapat bekerja dengan mana-mana industri (bersesuaian) melalui pensijilan yang diakreditasikan," katanya.

Beliau berkata, anggota tentera yang menyertainya dibenarkan memilih program latihan yang bersesuaian sama ada latihan pendek selama enam bulan, 18 bulan ataupun mengikuti terus program diploma yang bakal ditawarkan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Perc 'Bercakap Tidak Berasas': Muhyiddin

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain