Kerajaan Tetapkan Pencapaian 100% KPI Untuk LKN - Semasa | mStar

Kerajaan Tetapkan Pencapaian 100% KPI Untuk LKN

KUALA LUMPUR: Kerajaan menetapkan pencapaian 100 peratus sebagai Petunjuk Prestasi Utama (KPI) bagi keberkesanan program Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, dengan penetapan pencapaian 100 peratus KPI ini, barulah kerajaan dapat menilai sejauh mana pencapaian keberkesanan latihan yang dianjurkan oleh JLKN telah mencapai matlamatnya.

Menurutnya, KPI tersebut merangkumi aspek-aspek seperti semangat patriotisme, kesukarelawanan, jati diri dan perpaduan kaum.

"Dulu kita buat penetapan dalam 80 peratus sebagai penanda aras. Tapi kita telah menetapkan pencapaian prestasi 100 peratus bagi menilai sejauh mana pencapaian, permasalahan dan pemantauan yang dibuat.

"Maka dengan adanya penanda aras yang baru ini, saya yakin ketua pengarah, komandan dan jurulatih JLKN di semua peringkat akan mempunyai suatu kebertanggungjawaban yang lebih bagi memastikan setiap peserta PLKN dapat mengikuti kursus berdasarkan input yang diberikan.

"Ia bukan hanya dilihat dari segi hasil yang dulunya bersandarkan output, tapi hasil yang sebenarnya ialah keberkesanannya," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Terdahulu, Ahmad Zahid menyampaikan watikah pelantikan kepada lima anggota Majlis Latihan Khidmat Negara (MLKN) yang akan berkhidmat selama tiga tahun.

Mereka terdiri daripada Ketua Setiausaha Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Mohd Nasir Mohd Ashraf, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohd Yasin Mohd Salleh, Megat Firdouz Tan Sri Megat Junid sebagai wakil kaum Melayu, Koh Chin Han (wakil kaum Cina) dan Murugesan Sinnandavar (wakil kaum India).

Ahmad Zahid memberitahu, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menekankan agar modul integrasi nasional dapat memberatkan usul mendukung gagasan 1Malaysia. Jelas beliau, ini bagi membolehkan semua peserta menghayati falsafah gagasan terbabit selain peserta-peserta program JLKN ini dapat saling berinteraksi antara satu sama lain dalam satu kem atau dengan peserta kem lain.

"Selain itu, apa yang penting sekali apabila mereka menjadi alumni dan menjalankan tugas mereka, mereka dapat mengembalikan apa-apa yang dipelajari di kem dulu kepada masyarakat.

"Ini satu perancangan jangka masa sederhana dan panjang bagi menyemai rasa kecintaan kepada negara, memahami masyarakat yang bersilang budaya dan mempunyai semangat kesukarelawanan untuk menyertai pasukan berseragam dan pertubuhan yang akhirnya dijangka mengasimilasikan mereka dalam masyarakat," ujarnya.

Tambah Ahmad Zahid, kerajaan mengambil pendekatan pencapaian 100 peratus KPI ini setelah melakukan kajian terhadap sekumpulan responden yang terdiri daripada ibu-bapa, peserta, majikan dan orang-ramai.

Katanya, kajian itu dijalankan oleh sekumpulan penyelidik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)dan dapatan kajian itu bakal diumumkan dalam tempoh sebulan dua ini.

Mengenai andaian program JKLN gagal mencapai KPI 100 peratus, Ahmad Zahid memberitahu, pihaknya akan mengubah suai dan menambahbaikkan modul program tersebut.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain