Prosiding Kes Liwat Hari Keenam: Laporan Terkini - Semasa | mStar

Prosiding Kes Liwat Hari Keenam: Laporan Terkini

KUALA LUMPUR: Berikut adalah perkembangan terbaru kes liwat melibatkan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang masuk hari keenam.

11.25 pagi: Mahkamah ditangguhkan. Hakim Mohamad Zabidin akan membuat keputusan mengenai permohonan hakim tarik diri pada 18 Februari.

11.12 pagi: Hakim Mohamad Zabidin berkata beliau tidak akan membuat keputusan hari ini.

Hakim Mohamad Zabidin menangguhkan perbicaraan seketika kerana hakim ingin berbincang dengan kedua belah pihak dalam kamar hakim bagi menetapkan tarikh untuk memutuskan keputusan permohonan tarik diri.

11.01 pagi: Karpal membalas. “If you are referring to a room, why are you pointing to a bed?” soalnya.

11.00 pagi: Mohd Yusof menggambarkan 'kesilapan'Utusan Malaysia sebagai isu remeh dan berharap permohonan untuk menggantikan hakim akan disingkirkan.

10.39 pagi: Mohd Yusuf berkata kapsyen gambar "menunjukkan katil di mana tempat kejadian berlaku" tidak bermaksud tempat kejadian didakwa berlaku di atas katil.

Beliau menambah kapsyen itu menggambarkan bilik utama tempat kejadian didakwa berlaku dan bukannya di atas katil.

10.37 pagi: Katanya lagi 'kesilapan' Utusan Malaysia tidak ada kena mengena dengan mahkamah dan hakim tidak memberikan respon kepada perkara itu bukanlah satub kesalahan. Beliau menambah bahawa adalah salah untuk memberi satu tanggapan kepada orang awam tentang hakim.

Memetik daripada transkrip mahkamah, Mohd Yusuf berkata : "Apa sebab kamu berhenti kerja? Sebab sebenar, saya tidak mahu diliwat lagi."

10.20 pagi: Mohd Yusuf berkata alasan untuk mengugurkan Hakim mesti datang daripada perbicaraan itu sendiri dan tidak mengenai perkara kecil seperti laporan kahbar dan menambah bahawa aduan terhadap Utusan Malaysia bukanlah satu isu.

Katanya, satu keputusan buruk terhadap satu pihak bukan alasan untuk menolak seorang hakim.

Terdahulu, beliau menambah, kecenderungan serangan peribadi adalah apabila terdapat hubungan peribadi atau kemarahan oleh hakim itu dengan sesiapa sahaja terlibat dalam kes. “Itu bukan kes di sini,” katanya.

10.05 pagi: Karpal berkata, bantahan terhadap afidavit Anwar berhubung gambar yang digunakan pada muka depan Utusan Malaysia`12345678 dan kapsyen gambar sebagai Mohd Saiful menunjukkan kepada hakim katil di mana dia telah diliwat.

Karpal menambah terdapat tiada dalam prosiding itu yang menyebut “katil” seperti satu perincian semasa perbicaraan. Dia menambah bahawa Hakim Mohamad Zabidin hendaklah meletakkan jawatan sebagai beliau telah dipetik berkata bahawa butiran katil itu telah dibuat di mahkamah terbuka apabila prosiding sebenar tidak pernah menyebut sesuatu seperti sebuah katil.

Beliau turut mempersoalkan Hakim Mohamad Zabidin yang menegaskan akhbar tersebut tidak menyerang Anwar dengan tajuk berita:"Berhenti kerana tak mahu diliwat lagi."

9.55 pagi: Karpal memberitahu, Hakim Mohamad Zabidin mesti memberi kesaksamaan dalam mengadili sesuatu kes dan seorang hakim mesti jujur dan tidak syak wasangka terhadap pihak lain.

9.45 pagi: Karpal memberitahu mahkamah pihak pendakwaan telah membalas permohonan Anwar untuk menggantikan Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah sepanjang prosiding itu yang dibuat oleh pihak pembelaan pada rabu. "Kita jangan buang masa. Kami mahu prosiding diteruskan," katanya.

9.40 pagi: Mahkamah mula bersidang.

9.21 pagi: Anwar mengiringi peguam bela Karpal Singh masuk ke mahkamah. Sebelum itu, pergerakan orang awam yang ingin memasuki dewan perbicaraan menjadi perlahan apabila pasukan polis melakukan pemeriksaan ketat kepada pelawat.

Laporan selanjutnya selepas ini

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain