Hayati Fasal 3 Perlembagaan Umno Untuk Faham Perjuangan, Kata Rais - Semasa | mStar

Hayati Fasal 3 Perlembagaan Umno Untuk Faham Perjuangan, Kata Rais

SUNGAI PETANI: Setiap anggota Umno tidak kira golongan muda ataupun veteran perlu menghayati Fasal 3 Perlembagaan Umno untuk mendalami asas perjuangan parti.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim yang juga Anggota Majlis Tertinggi Umno berkata, penghayatan Fasal itu penting dan harus menjadi amalan supaya perjuangan Umno menjadi sebati dengan fizikal dan jiwa setiap anggota.

"Jika ini tidak dihayati maka perjuangan hanya sekadar jadi sebutan di bibir sahaja, oleh itu pengembalian perjuangan Umno mesti dijalankan berterusan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program Juara Rakyat 'Bicara Tokoh' di sini hari ini.

Fasal 3 Perlembagaan Umno menyenarai tanggungjawab dan matlamat perjuangan Umno sebagai sebuah parti politik yang berjuang mendokong cita-cita kebangsaan Melayu demi mempertahankan maruah agama, bangsa dan negara.

Rais yang dipertanggungjawabkan sebagai 'bapa angkat' kepada Umno bahagian Sungai Petani, Baling, Tawau, dan Bukit Bintang, berada di sini sempena lawatan kerjanya ke kawasan Umno Bahagian Sungai Petani.

"Rasanya tidak afdal jika Umno melaung dengan menyatakan parti ini mempunyai 3.5 juta anggota, tetapi Fasal 3 dalam perlembagaan Umno kita tidak tahu," katanya.

Beliau berkata oleh itu kursus dan seminar yang memberi penjelasan mengenai Fasal 3 perlembagaan Umno perlu sentiasa diadakan buat setiap anggota, sama ada golongan muda atau veteran.

Rais berkata dalam perjuangan asas Umno suatu ketika dahulu, Fasal 3 itu dihafal dan dijadikan kursus serta diamalkan setiap anggota.

Sementara itu dalam ucapannya Rais turut menjelaskan bahawa konsep ketuanan Melayu tidak terjejas dengan perlaksanaan konsep 1Malaysia. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Harimau Muda pulang awal