Peguam Anwar Bertemu Alauddin Dapatkan Tarikh Awal Pendengaran Rayuan - Semasa | mStar

Peguam Anwar Bertemu Alauddin Dapatkan Tarikh Awal Pendengaran Rayuan

PUTRAJAYA: Peguam-peguam yang mewakili Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dengan Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Alauddin Mohd Sheriff di sini hari ini.

Pertemuan itu bertujuan memohon tarikh awal perbicaraan bagi mendengar rayuan Anwar untuk menangguhkan perbicaraan kesnya yang sedang berlangsung dan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan pertuduhan liwat terhadapnya.

Hakim Alauddin memaklumkan secara lisan kepada pihak-pihak yang berkenaan bahawa rayuan Anwar terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk membatalkan pertuduhan liwat akan didengar pada 12 Februari.

Ketika dihubungi media di sini, peguam Anwar, S.N.Nair berkata beliau telah menerima pengesahan tarikh itu melalui satu faks dari Pendaftar Mahkamah Rayuan pukul 5 petang ini.

Usul Anwar untuk mendapatkan perintah penangguhan bagi perbicaraan kes liwatnya akan turut didengar pada hari yang sama.

Ketika ditemui pemberita, peguam Datuk Param Cumaraswamy berkata Hakim Alauddin turut memaklumkan kepada mereka bahawa tarikh perbicaraan bagi permohonan Anwar untuk menyemak semula keputusan Mahkamah Persekutuan yang mengetepikan permohonan untuk mendapatkan dokumen penting yang mempunyai kaitan dengan perbicaraan kes liwatnya akan ditetapkan paling awal menjelang minggu depan.

Hakim Alauddin turut memaklumkan bahawa mereka sedang mencari seorang lagi hakim untuk menganggotai tiga panel hakim Mahkamah Persekutuan bagi mendengar permohonan semakan semula itu.

Pertemuan itu turut dihadiri seorang lagi peguam yang mewakili Anwar iaitu Wan Anuar Shaddat dan Timbalan Pendakwa Raya Wong Chiang Kiat. Anwar, 63, berdepan tuduhan meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 24, di sebuah kondominium di Bukit Damansara, Kuala Lumpur pada 26 Jun, 2008. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Pakej Susur Sungai Sasar 150,000 Pelancong

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain