Strategi Baru Jais Banteras Ajaran Sesat - Semasa | mStar

Strategi Baru Jais Banteras Ajaran Sesat

 Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor(Jais), Datuk Mohammed Khusrin Munawi
Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor(Jais), Datuk Mohammed Khusrin Munawi

SHAH ALAM: Dalam usaha membanteras ajaran sesat di seluruh Selangor, Jabatan Mufti Negeri bercadang untuk memfatwakan ajaran yang dibawa dan bukannya kumpulan yang membawa atau mengamalkannya semata-mata.

Menurut Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), Datuk Mohammed Khusrin Munawi, ia bagi mengelakkan kumpulan terbabit menukar nama sebaik sahaja mereka sedar sedang disiasat.

"Ini kerana apabila mereka tahu kita sedang menyiasat kumpulan mereka, jadi mereka cepat-cepat tukar nama.

"Kerana itu kita sedang kaji untuk memfatwakan bukan nama kumpulan tetapi ajaran yang dibawa oleh mereka. Sebabnya bila mereka tukar nama pun Jais masih boleh ambil tindakan ke atas mereka," katanya dalam satu temubual eksklusif bersama mStar Online baru-baru ini.

Dalam pada itu, Mohammed Khusrin memberitahu, Jais masih memantau pergerakan serpihan kumpulan Al-Arqam termasuk Kelab Poligami Ikhwan (KPI) yang bergerak aktif di negeri itu ketika ini.

Katanya, kumpulan itu dipelopori oleh isteri bekas pengasas Al-Arqam yang diharamkan kerajaan, Ashaari Muhammad iaitu Hatijah Aam.

"Dalam kes kumpulan Al-Arqam selepas kita haramkan ajaran yang dibawa oleh kumpulan itu, mereka tukar nama kepada Syarikat Global Ikhwan Sdn Bhd (SGIB) atau Rufaqa Corporation.

"Selepas kita haramkan kumpulan itu mereka tukar nama dan terbaru mereka guna nama Kelab Poligami Ikhwan,"

Katanya lagi, dalam kes kumpulan itu, jabatan berkenaan berupaya segera mematahkan usaha mereka untuk terus mengembangkan ajaran yang di bawa kerana mendapat maklumat daripada orang ramai.

"Kita segera fatwakan ajaran yang mereka bawa kerana kumpulan ini hanya menukar nama mereka sahaja sedangkan isi kandungan ajaran mereka memang memesongkan akidah umat Islam," katanya.

Sementara itu, Mohammed Khusrin menjelaskan, tidak sepertimana yang disangka ramai, pihak jabatan tidak terus menjatuhkan fatwa hanya berdasarkan aduan atau laporan awam melainkan setelah menjalankan siasatan terperinci mengenai kandungan ajaran sesuatu tarikat atau amalan sebelum dibawa kepada Jawatankuasa Fatwa Negeri untuk diputuskan.

"Memang kita memerlukan masa yang panjang kerana kita memerlukan bukti kukuh. Tetapi ada juga ajaran yang tidak dapat difatwakan kerana tidak cukup bukti.

"Untuk memfatwakan seseorang itu salah dan sesat bukan mudah kerana ini soal akidah. Kalau kita silap kita bertanggungjawab ke atas keputusan yang dibuat. Sebab itu kita mengambil masa yang lama untuk putuskan,” katanya.

Beliau menambah, Jais tidak boleh mengambil tindakan terhadap kumpulan yang sedang disiasat sehingga ia difatwakan.

Kumpulan Al-Arqam telah diharamkan pada Ogos 1994 selepas Majlis Fatwa Kebangsaan membuat pengisytiharan pengharaman ke atas kumpulan berkenaan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain