Malaysia Harap Isu Pembantu Rumah Diselesaikan - Semasa | mStar

Malaysia Harap Isu Pembantu Rumah Diselesaikan

PULAU PINANG: Malaysia berharap mesyuarat Jawatankuasa Kerja Bagi Pengambilan dan Penempatan Pembantu Rumah Indonesia yang dijadualkan Februari ini dapat menyelesaikan beberapa isu tertangguh, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S. Subramaniam.

Beliau berkata, dalam masa yang sama Malaysia juga masih meneruskan perbincangan dengan Indonesia mengenai pengambilan pembantu rumah dari negara itu bagi menyelesaikan beberapa isu tertangguh untuk manfaat kedua-dua pihak.

"Ada satu dua isu tertangguh yang masih dalam perbincangan termasuk masalah gaji dan isu pembekuan pembantu rumah dan kita harap ia dapat diselesaikan untuk manfaat bersama," katanya selepas melancarkan pusat khidmat dan laman web MIC Pulau Pinang di sini hari ini.

Subramaniam yang juga Naib Presiden MIC berkata, Malaysia juga membuka lebih peluang kepada negara lain seperti Myanmar, Thailand, Kemboja dan Sri Lanka bagi membolehkan mereka bekerja sebagai pembantu rumah di sini.

"Baru-baru ini, saya mengunjungi Kemboja dan mereka mempunyai sistem pembantu rumah yang teratur daripada segi latihan serta pendedahan mengenai budaya negara kita," katanya.

Pada 25 Jun lepas, Jakarta mengeluarkan arahan pembekuan penghantaran pembantu rumah ke Malaysia berikutan banyak aduan mengenai pembantu rumah didera oleh majikan.

Pada 2 September lepas, Malaysia dan Indonesia bersetuju membenarkan pembantu rumah Indonesia diberi cuti sehari dalam seminggu dan mereka juga dibenarkan menyimpan pasport sendiri ketika berada di negara ini.

Ketika ini, kira-kira 80 peratus daripada 280,000 pembantu rumah asing yang bekerja di Malaysia adalah warga Indonesia. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lelaki 'Bomoh Penipu' Ditahan Polis

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain