Kerajaan Negeri Perlu Keluar Peruntukan Beli Siput Gondang - Semasa | mStar

Kerajaan Negeri Perlu Keluar Peruntukan Beli Siput Gondang

KUALA SELANGOR: Kerajaan Negeri Selangor perlu mengeluarkan peruntukan sendiri sekiranya bercadang membeli telur dan siput gondang emas bagi menyelesaikan masalah haiwan perosak itu yang mengancam tanaman padi.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berkata, pihaknya sebelum ini telah membincangkan mengenai cadangan itu tetapi berpendapat ia tidak akan menyelesaikan masalah, malah akan menimbulkan kesan negatif lain.

"Kementerian memutuskan akan mengawal ancaman siput gondang menggunakan racun. Dalam masa yang sama kita mengalu-alukan kesediaan kerajaan negeri Selangor yang sanggup beli telur dan siput gondang tetapi saya tegaskan bahawa kerajaan negeri kena keluarkan peruntukan sendiri dan fikir hendak jual di mana.

"Jangan salahkan Kerajaan Persekutuan kerana mereka yang berjanji dengan pesawah untuk membelinya," katanya dalam sidang media selepas melancarkan Program Kawalan Siput Gondang Secara Integrasi di Sawah Sempadan Tanjung Karang di sini hari ini.

Noh mengulas cadangan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam Dan Pembangunan Usahawan Selangor, Yaakop Sapari baru-baru ini bahawa petani boleh menggunakan dua pilihan bagi mengelakkan masalah siput gondang emas, sama ada mengutip serta menjualnya atau membuat semburan racun secara berkelompok.

Yaakop dilaporkan berkata, kerajaan negeri akan menjalankan kegiatan mengutip siput itu dengan menjual RM1 sekilogram dan telurnya RM2 sekilogram serta mengumpul siput yang ingin dijual pada setiap Jumaat.

Noh berkata, kementerian telah mengeluarkan peruntukan RM195,000 untuk memberikan bantuan racun secara percuma kepada 87 petani dalam usaha menyelesaikan masalah serangan siput gondang di kawasan sawah sempadan Tanjung Karang seluas 90 hektar.

Pengagihan bantuan racun itu akan diberikan secara berperingkat, katanya dan menurutnya petani perlu bergotong royong bagi memastikan langkah kawalan menggunakan racun itu berkesan.

"Kita tidak mahu ada petani yang tabur racun di sawahnya tetapi jirannya tidak berbuat demikian. Ini akan menyebabkan timbul masalah di mana sawah yang telah ditabur racun berisiko diserang siput yang datang dari sawah jiran yang tidak ditabur racun," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Kejujuran KPI Penting Usahawan: Koh

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

TH cadang letak had dana pendeposit