Sistem Satu Tiket Pengangkutan Awam Akan Diperkenal

KUALA LUMPUR: Sistem satu tiket bagi pengangkutan awam di Lembah Klang akan diperkenalkan menjelang akhir tahun ini bagi menggalakkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat berkata, projek "1Ticket, 1Seamless Journey" akan dilancarkan bagi semua 16 pengusaha pengangkutan awam.

Kini Rapidpass digunakan pengguna yang menggunakan perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT), monorel dan perkhidmatan bas yang dikendalikan RapidKL .

"Kami bercadang melaksanakannya tahun ini iaitu menjelang akhir tahun ini. Mungkin kami perlu berusaha lebih keras untuk mengatasi beberapa cabaran yang tidak dijangka, terdapat beberapa perkara," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Program Pelan Hala Tuju Transformasi Kerajaan (GTP) oleh Perdana Menteri di sini hari ini.

Ong berkata, langkah itu bagi memastikan pengguna ditawarkan kemudahan untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam dengan penggunaan tiket atau pas khas tanpa wang tunai.

"Terdapat pengusaha bas berbeza, kami perlu mengenal pasti semua masalah ini dan mengatasinya satu demi satu," katanya.

Selain itu, Ong berkata, kementerian itu sedang menjalankan kajian untuk mewujudkan terminal pengangkutan awam bersepadu bagi semua perkhidmatan pengangkutan awam sedia ada seperti bas, teksi dan LRT di Lembah Klang.

Bagi pengangkutan bas, beliau berkata, Bus Expressway Transit (BET) dan Bus Rapid Transit (BRT) dan sistem laluan khas bas masih tidak mempunyai kemudahan yang mesra orang kurang upaya.

"Kumpulan bas baru terutamanya yang sudah beroperasi di Pulau Pinang dilengkapi ciri-ciri mesra orang kurang upaya (OKU) untuk kemudahan mereka untuk naik dan turun bas."

Ong berkata, jumlah pengguna pengangkutan awam semakin meningkat dan kementeriannya sedang memantau perkembangan itu dan mendapat maklum balas positif daripada orang awam.

Mengenai set tren empat gerabak bagi laluan LRT Kelana Jaya di sini, beliau berkata, enam unit sudah beroperasi daripada 35 unit yang dirancang dengan bakinya akan diserahkan dan sedia untuk digunakan secara berperingkat menjelang 2012.

Mempertingkatkan Pengangkutan Awam Bandar merupakan satu daripada enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) di bawah GTP. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Wanita Bakal Bertunang Maut Dalam Nahas

Artikel Berikut

10 Pengganas Ditahan ISA

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain