Program Rakan Muda Dikaji: Shabery

PUTRAJAYA: Kementerian Belia dan Sukan akan mengkaji sama ada program Rakan Muda masih relevan dalam konteks masyarakat masa kini selepas menerima input daripada kepimpinan baru Majlis Belia Malaysia (MBM).

Bercakap kepada pemberita di sini hari ini, menteri berkenaan, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, sekiranya diperlukan, kerajaan akan mengemaskinikan program itu bagi memastikan ia relevan dengan kehendak semasa.

"Rakan Muda ada sejarah tersendiri, lebih dari 10 tahun dahulu di mana dilihat bahawa ramai anak-anak muda tidak mahu menyertai persatuan kerana rasa kesukaran mereka dengan persatuan-persatuan yang banyak didokong oleh mereka bukan dalam lingkungan umur tertentu.

"Maka Rakan Muda diketengahkan. Sekarang, persatuan-persatuan belia semuanya didokong oleh golongan muda, jadi adakah Rakan Muda masih relevan kerana dilihat seperti persatuan tetapi program-programnya dikendalikan oleh kerajaan, terutamanya dalam zaman yang lebih kreatif dan liberal ini?" katanya.

Terdahulu, beliau menerima kunjungan hormat Presiden baru MBM, Mohamad Maliki Mohamad Rapiee dan anggota baru majlis eksekutif pertubuhan itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Wanita Bakal Bertunang Maut Dalam Nahas

Artikel Berikut

10 Pengganas Ditahan ISA

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain