Dr Capuano Wakil WHO Baru ke Malaysia - Semasa | mStar

Dr Capuano Wakil WHO Baru ke Malaysia

PUTRAJAYA: Wakil baru Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bagi Malaysia, Singapura dan Brunei, Dr Corinne Martine Monique Capuano menyerahkan surat pelantikannya kepada Timbalan Menteri Luar, Datuk Lee Chee Leong di sini hari ini.

Dr Capuano memulakan tugasnya pada 8 Disember lepas bagi menggantikan Dr Han Tieru yang tamat tempoh perkhidmatannya pada 13 September lalu.

Warga Perancis itu memulakan kerjayanya dengan WHO di Port Vila, Vanuatu dan sebelum ini beliau bertugas sebagai saintis di Pejabat Perwakilan WHO di Suva, Fiji.

Bercakap kepada pemberita selepas menyerahkan surat berkenaan, Dr Capuano berkata, WHO komited untuk bekerjasama rapat dengan kerajaan Malaysia bagi menambah baik tahap kesihatan penduduk negara ini.

"Malaysia telah mencapai kemajuan besar daripada segi keupayaan teknikal dan kami berharap dapat menggunakan keupayaan ini di peringkat serantau dan antarabangsa," katanya.

Sementara itu, Lee berkata, Malaysia berharap WHO akan terus memberi kerjasama dalam membantu meningkatkan kekebalan negara ini terhadap wabak yang mungkin muncul pada masa akan datang.

Katanya, memandangkan penyebaran penyakit berjangkit berada pada tahap membimbangkan, Malaysia amat menghargai bantuan WHO, terutama dalam penyelidikan dan meningkatkan kesedaran di kalangan orang ramai.

"Kerajaan bersedia berganding bahu dengan WHO demi manfaat bersama serta berharap Dr Capuano akan menjalin hubungan kerja yang baik dengan pihak berkuasa di negara ini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Denggi: Kerajaan Ambil Langkah Berjaga-Jaga

Artikel Berikut

Dua Kumpulan Edar Dadah Di Terengganu Tumpas

Artikel Berkaitan

default image

Pengarah Eksekutif Didakwa Menipu