AirAsia Sasar Dua Juta Penumpang Ke India Menjelang 2011 - Semasa | mStar

AirAsia Sasar Dua Juta Penumpang Ke India Menjelang 2011

KUALA LUMPUR: Syarikat penerbangan tambang murah, AirAsia yang akan memulakan perkhidmatan ke lima lagi bandar raya di India bermula April, mensasarkan dua juta penumpang ke India menjelang 2011, kata Ketua Pegawai Eksekutif kumpulannya, Datuk Seri Tony Fernandes, hari ini.

"Kami berbangga menjadikan Kuala Lumpur sebagai pintu masuk ke India dan pada masa yang sama ia adalah pintu masuk India ke Asean," kata Fernandes selepas majlis pelancaran perkhidmatan baharu itu oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat.

Syarikat penerbangan itu akan memulakan penerbangan harian ke New Delhi, Mumbai, Bangalore, Hyderabad dan Chennai pada suku kedua dan ketiga tahun ini.

Ia akan terbang dari Pulau Pinang ke Chennai pada 28 April 28 dan dari Kuala Lumpur ke Mumbai (6 Mei), Chennai (17 Mei), Bangalore (20 Mei), Hyderabad (20 Julai) dan New Delhi (4 Ogos).

Ong berkata, dengan laluan baru ini, Air Asia dan syarikat penerbangan jarak jauhnya Air Asia X boleh memanfaatkan pertumbuhan ekonomi India yang sedang pesat membangun.

"Saya harap AirAsia dan AirAsia X akan terus mengorak langkah kehadapan dan membuka malahan lebih banyak laluan destinasi di India dan di seluruh dunia bagi memberikan peluang kepada rakyat Malaysia mengunjungi tempat-tempat ini dan apa yang lebih penting menyediakan kepada syarikat dan perniagaan Malaysia ruang untuk meneroka pasaran baharu dan peluang ekonomi baharu," katanya.

Menurutnya, penerbangan ke India akan menjadi lebih penting kerana Malaysia mempunyai hubungan yang sudah lama wujud yang dijangka bertambah baik lagi selepas kunjungan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke India baru-baru ini.

"Kedua-dua Malaysia dan India bersetuju masalah visa akan dikaji secara menyeluruh agar tidak menjadi halangan kepada pelancong sejati," katanya, sambil menambah pada 2009, bilangan pelancong dari India ke Malaysia berjumlah seramai 589,838.

Ong berkata, AirAsia membawa 237,367 penumpang ke empat bandar India iaitu Trichy, Kochi, Trivandrum dan Kolkata, destinasi pertama yang ia memulakan perkhidmatan penerbangannya.

"Sehubungan itu, kerajaan akan terus memudahkan industri dalam usaha mencapai wawasannya," katanya.

Jualan bagi laluan baharu itu bermula daripada sehingga serendah RM199 bagi tempahan dari 27 Januari hingga 31 Januari untuk perjalanan antara 28 April dan 30 Oktober tahun ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Aktiviti Lasak Lahirkan Rakyat Cergas: Rosmah

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain