SPRM Sambut Baik Program 'Whistle Blowing' - Semasa | mStar

SPRM Sambut Baik Program 'Whistle Blowing'

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini menyambut baik perlaksanaan Polisi Pemberian Maklumat atau "Whistle Blowing Programme" yang dilancarkan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Ong Tee Keat di Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), semalam.

Dalam mengalu-alukan perlaksanaan polisi itu SPRM dalam satu kenyataan berkata ia merupakan salah satu cara bagi membolehkan pemberi maklumat dalaman menyampaikan aduan salah laku, penipuan dan penyelewengan terhadap sebarang perlakuan jenayah rasuah.

Menurutnya SPRM berharap sebarang perlakuan jenayah rasuah yang dilakukan secara dalaman hendaklah dirujuk kepada suruhanjaya itu agar satu tindakan undang-undang dapat diambil.

"Ia bersesuaian dengan kewajipan untuk melaporkan transaksi penyogokan sebagaimana peruntukan seksyen 25 (1) dan 25(3) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009," menurut kenyataan dari ibu pejabat SPRM itu di sini.

Suruhanjaya itu turut mengalu-alukan saranan Ong untuk melaksanakan polisi yang sama di agensi dan sektor lain di bawah kementerian Pengangkutan pada masa akan datang.

LPK, pentadbir pelabuhan, merupakan agensi pertama mewujudkan "Whistle Blowing" yang bertujuan meningkatkan tadbir urus selepas penemuan kelemahan pengurusan dan pentadbiran lembaga itu berikutan skandal Zon Perdagangan Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Polisi yang dilancarkan Ong semalam itu membolehkan pemberi maklumat daripada kalangan kakitangan LPK dan PKFZ atau individu yang mempunyai maklumat salah laku, penipuan atau penyelewengan membabitkan urusan LPK dan PKFZ melaporkan kepada jawatan kuasa "Whistle Blowing". - BERNAMA

Artikel Sebelum

Sarawak Diberi Perhatian Istimewa - Muhyiddin

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain

Guardiola bakal tinggalkan City?