Mahkamah Tolak Permohonan Paderi Mohon Hakim Tarik Diri - Semasa | mStar

Mahkamah Tolak Permohonan Paderi Mohon Hakim Tarik Diri

PETALING JAYA: Hakim Mahkamah Sesyen Balqis Aini Ali memutuskan bahawa beliau akan terus mendengar perbicaraan kes penglibatan seorang paderi, Paulino Francesco Miranda dalam perhimpunan haram, dua tahun lalu.

Beliau menolak permohonan Miranda selepas berpuas hati dengan hujahan secara bertulis dan lisan yang dikemukakan peguam bela Francis Pereira dan Timbalan Pendakwa Raya Azizan Arshad.

Miranda, 45, yang diwakili Pereira, dalam permohonannya pada 11 November lalu memohon hakim lain untuk mendengar kesnya itu atas alasan Hakim Balqis Aini telah membuat dapatan kesalahan ketika memutuskan jaminannya.

"Isu yang cuba dibangkitkan hanya mengenai wang jaminan dan mahkamah turut bersetuju dengan hujahan pendakwaan yang menyatakan kekhuatiran akan berlaku sehingga menyebabkan Miranda tidak akan mendapat perbicaraan dengan adil adalah tidak relevan memandangkan kes itu pramatang iaitu masih dalam status sebutan dan saksi-saki belum memberikan apa-apa keterangan," kata Balqis Aini.

Balqis Aini berkata mahkamah berpendapat hakim yang akan mendengar kes ini juga tiada kepentingan wang atau hak dalam perkara yang berbangkit dalam prosiding ini. "Berdasarkan alasan itu, mahkamah menolak permohonan Miranda dan mahkamah memerintahkan kes ini akan dibicarakan di hadapan hakim yang sama," katanya.

Beliau kemudian menetapkan 2 Mac depan untuk sebutan kes bagi membolehkan Pereira berbincang dengan anak guamnya itu untuk mendapatkan tindakan selanjutnya.

Miranda, bersama 21 tertuduh yang lain termasuk tiga anggota Parlimen dari Petaling Jaya Utara, Tony Pua Kim Wee, 37, Anggota Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ronnie Liu Tian Khiew, 51 dan Anggota Dewan Undangan Negeri Selangor kawasan Kampung Tunku, Lau Weng San, 31, menyertai perhimpunan haram di Laman MBPJ di hadapan Bangunan Majlis Bandaran Petaling Jaya (MBPJ), Jalan Yong Shook Lin, di sini, antara pukul 9.50 malam dan 10.10 malam, 9 November 2008.

Bagi kesalahan itu mereka didakwa mengikut Seksyen 27(5)(a) dan Seksyen 27(4) Akta Polis 1967 dan jika sabit kesalahan, boleh dihukum mengikut Seksyen 27(8) akta sama yang memperuntukkan denda tidak melebihi RM10,000 dan penjara sehingga setahun bagi setiap pertuduhan, jika sabit kesalahan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain