MCA Anjur Perbincangan Dengan Pelbagai Pertubuhan Agama - Semasa | mStar

MCA Anjur Perbincangan Dengan Pelbagai Pertubuhan Agama

PUTRAJAYA: MCA akan menganjurkan perbincangan dengan pelbagai badan dan pertubuhan agama untuk meningkatkan dialog, pefahaman dan kerjasama di kalangan penganut agama yang berlainan.

Presidennya Datuk Seri Ong Tee Keat berkata perbincangan itu yang akan diadakan di Kuala Lumpur minggu depan, akan diserta pertubuhan seperti Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taois.

"Isu sensitif mengenai penggunaan kalimah Allah adalah paling baik untuk ditangani melalui perbincangan dan perundingan atas sebab keawaman, ketika kita patuh dengan proses yang sesuai dan Peraturan Undang-undang digunakan" katanya di sini hari ini.

Beliau juga gembira mengetahui bahawa penyembah gereja Metropolitan Tabernacle merancang mengadakan acara sembahyangnya di lokasi barunya Ahad ini setelah mengadakannya di ibu pejabat MCA di Kuala Lumpur selama dua minggu.

"MCA juga berjanji sumbang sebanyak RM80,000 kepada gereja Metropolitan Tabernacle," kata Ong yang juga Menteri Pengangkutan.

Ong juga berkata beliau gembira dengan tindakan kebanyakan rakyat Malaysia yang bukan hanya bertenang semasa tempoh "tegang" ini tetapi tampil membantu mereka yang terbabit dengan insiden di tempat ibadat.

"Inilah yang dikatakan 1Malaysia yang mencerminkan pengajaran semua agama yang mengajar keamanan dan pefahaman yang lain," kata beliau.

Sementara itu, pada sidang media, Ong berkata kerajaan telah bersetuju untuk membenarkan mengimport daging babi menyelesaikan masalah harga daging babi yang terlalu tinggi sempena perayaan Tahun Baru Cina.

Sebelum ini, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa daging babi akan dimasukkan sebagai salah satu barang kawalan sempena skim kawalan harga Tahun Baru Cina pada bulan depan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain