Perlu Perubahan Minda Agar Malaysia Capai Kejayaan - Semasa | mStar

Perlu Perubahan Minda Agar Malaysia Capai Kejayaan

ABU DHABI: Datuk Seri Najib Tun Razak berkata beliau mahu Malaysia menjadi contoh terunggul sebuah negara yang berjaya bagi abad ke-21 sambil menggesa rakyat Malaysia untuk mengubah minda mereka dan melihat kepada gambaran yang lebih besar bagi membolehkan hasrat itu tercapai.

Sambil merumuskan apa yang perlu dilakukan bagi mencapai matlamat itu, Perdana Menteri berkata: "Bagi mengubah Malaysia, kita perlu berfikir secara besar, kita perlu berani, kita perlu melihat dunia ini melalui sudut yang berbeza.

"Kita tidak boleh melihat ke dalam diri, kita tidak boleh bersikap remeh-temeh dan kita tidak boleh bersikap iri hati di antara satu sama lain..jika kita tidak mengubah sikap dan minda rakyat Malaysia, kita tidak akan menjadi sebuah negara abad ke-21."

Beliau berkata demikian pada majlis makan malam 1Malaysia yang dianjurkan sempena lawatannya ke Dubai, Isnin. Turut hadir Duta Besar Malaysia ke Emiriah Arab Bersatu (UAE) Datuk Yahaya Abdul Jabar.

Najib, yang menamatkan lawatan rasmi ke UAE pada Selasa, sebelum itu telah melawat beberapa projek ikon di Dubai seperti bangunan tertinggi di dunia Burj Khalifa dan pembangunan bandar Meydan.

"Tempat ini hiruk-pikuk dengan pembinaan, projek-projek pembangunan. Mereka mempunyai visi yang jelas dan keberanian dan mereka mempunyai komitmen bagi menyampaikan dan melaksana projek dengan pantas dan tepat masa. Semua ini adalah ramuan yang penting.

"Ia satu pengajaran bagi saya dan kepada kita semua jika anda mahu mengubah Malaysia. Kita mesti mulakan dengan satu visi dan kita mesti jelas dan mempunyai keberanian untuk melihat kepada satu gambaran yang lebih besar," katanya.

Najib berkata Arab Saudi pun, yang dilawati beliau sebelum datang ke UAE, juga memperkenalkan perubahan di dalam negara mereka termasuk dalam bidang pendidikan. Perdana Menteri memerhatikan bahawa masa adalah intipatinya jika Malaysia mahu bergerak ke depan.

"Kita tidak boleh berlengah. Jika anda mempunyai bangunan tertinggi, dalam masa singkat orang lain mungkin akan mengatasi anda dengan bangunan yang lebih tinggi," katanya sambil menambah bahawa dunia telah menjadi sebuah tempat yang kompetitif dengan tiada ruang untuk berpuas hati.

"Jika anda fikir telah melakukan yang terbaik, jika anda relaks dan berlingkar, orang lain akan melakukan yang lebih baik dan mendahului anda," kata Najib. - BERNAMA

Artikel Berikut

Pindaan Akta Hak Cipta 1987 Ke Parlimen Mac

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain