KPD Perlu Hasilkan Produk Jenama Dunia Tembusi Pasaran Antarabangsa - Semasa | mStar

KPD Perlu Hasilkan Produk Jenama Dunia Tembusi Pasaran Antarabangsa

KOTA KINABALU: Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Yahya Hussin mahu Koperasi Pembangunan Desa (KPD), satu daripada syarikat milik kerajaan negeri, meletakkan sasaran bagi menghasilkan produk "jenama dunia" yang mampu menembusi pasaran antarabangsa.

Sehubungan itu, beliau menyarankan KPD memberi tumpuan terhadap aktiviti tambah nilai kepada produk yang dihasilkan bagi memaksimumkan pulangan pendapatan.

"Saya dapati kebanyakan produk yang dihasilkan oleh KPD masih di peringkat tempatan dan masih banyak ruang yang perlu diperbaiki," katanya ketika berucap pada majlis jamuan tahunan KPD, di sini malam tadi.

Yahya yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri, turut meminta KPD supaya memberi tumpuan terhadap projek pertanian berimpak tinggi dan berorientasikan eksport sebagai sebahagian daripada usaha meningkatkan prestasi organisasi itu.

Beliau berkata, ia termasuk projek penternakan kambing berskala besar dan perusahaan cendawan yang berpotensi menjadi komoditi eksport negeri ini.

"Projek seumpama itu boleh diperbesar kerana ia mempunyai permintaan yang tinggi, sekaligus meningkatkan pendapatan para petani yang terlibat sebagai peserta kontrak," katanya.

Yahya berkata, sebagai agensi pelaksana, KPD memainkan peranan penting dalam menyokong usaha kerajaan negeri untuk mencapai matlamat pembangunan pertanian.

Katanya, pencapaian KPD setakat ini amat menggalakkan meskipun masih menghadapi beberapa masalah yang diwarisi daripada pengurusan yang lepas.

"Dalam masa yang singkat, KPD telah memperlihat prestasi yang baik dan saya percaya ini tidak akan tercapai tanpa pasukan pegawai dan kakitangan yang komited untuk membantu meningkatkan prestasi organisasi tersebut," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

KPDNKK Tarik Lesen Tujuh Pemborong Gula

Artikel Berkaitan

default image

Malaysia Bukan Sarang Pengganas - PM

default image

Pereka Grafik Didakwa Hina Sultan Johor

Artikel Lain