Kor Kadet Sukarelawan Dikecualikan Sertai PLKN - Semasa | mStar

Kor Kadet Sukarelawan Dikecualikan Sertai PLKN

KUALA LUMPUR: Pelajar yang menyertai kor kadet Pertahanan Awam atau Rela di sekolah-sekolah mungkin akan dikecualikan daripada menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), di bawah satu cadangan Kementerian Dalam Negeri.

Pihak Kementerian sedang berusaha mengambil masuk lebih kurang 60,000 pelajar bagi kedua-dua kor beruniform itu yang menyediakan latihan cara tentera sebagai sebahagian daripada aktiviti ko-korikulum untuk sekolah menengah.

"Latihan yang disediakan oleh Rela dan Pasukan Pertahanan Awam lebih lasak berbanding PLKN. Kedua-dua kor ini juga adalah pasukan beruniform.

"Anggota kadet kami melalui latihan selama dua tahun pada setiap hujung minggu semasa penggal sekolah, lebih lama daripada tiga bulan yang dilalui oleh pelatih-pelatih PLKN," kata Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Seri Mahmood Adam dalam satu temu bual semalam.

Beliau menegaskan adalah menjadi sebahagian daripada Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) untuk memastikan kedua-dua kor kadet ini dilatih dengan sempurna.

"Kami sedang merangka cadangan untuk mendapatkan pengecualian bagi kadet-kadet kami dan akan menyerahkannya kepada Kerajaan secepat mungkin.

"Kami sudah boleh meminta kerajaan memberi pengecualian kepada kadet ini tetapi butir-butir lanjut perlu dikaji dahulu," kata Mahmood.

Beliau berkata, kementerian akan mendapatkan pengecualian hanya untuk kadet yang berkhidmat selama dua tahun sepenuhnya (dalam Tingkatan Empat dan Tingkatan Lima).

Buat masa ini, terdapat 24,263 Kadet Pertahanan Awam yang menjalani latihan di bawah Jabatan Pertahanan Awam di beberapa pusat latihannya di seluruh negara.

Kor kadet itu ditubuhkan lebih 10 tahun lalu tetapi telah menjalani penyusunan semula sejak lima tahun lalu apabila diberikan latihan sepenuhnya seperti anggota biasa.

Pasukan Pertahanan Awam ditubuhkan pada 1939 sebagai persiapan menghadapi Perang Dunia Kedua. Jabatan sedia ada sekarang, berfungsi mengendalikan bencana merupakan pasukan pertama di bawah rancangan kecemasan negara yang dikerah dalam menghadapi bencana seperti banjir atau tanah runtuh.

Mahmood berkata, cara paling mudah untuk mendapatkan anggota baru bagi unit dewasa adalah dengan menggalakkan para pelajar menganggotai kedua-dua kor tersebut.

"Sebaik sahaja para pelajar itu meninggalkan sekolah, mereka akan diserap secara automatik sebagai anggota dewasa Rela dan pasukan Pertahanan Awam. Kami sedang berusaha menambahkan bilangan keanggotaan secara sukarela kedua-dua pertubuhan ini kepada 200,000 setiap satu.

"Kerajaan mahu menggalakkan semangat sukarelawan di negara ini, dan Rela serta Pasukan Pertahanan Awam adalah cara terbaik untuk melakukannya," katanya.

Artikel Sebelum

Kes Kemalangan Elektrik Menurun Sejak 2006

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Malaysia Bukan Sarang Pengganas - PM

default image

Pereka Grafik Didakwa Hina Sultan Johor

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain