Kadar Baru Tambang Teksi Di Sarawak Bermula Mac - Semasa | mStar

Kadar Baru Tambang Teksi Di Sarawak Bermula Mac

KUCHING: Mulai 1 Mac ini, kadar tambang teksi bermeter di Sarawak akan diseragamkan dengan kadar di Sabah iaitu RM10 bagi tiga kilometer pertama dan 12 sen bagi setiap 100 meter berikutnya.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, kadar baru itu kini sedang menunggu proses pewartaan sebelum dikuatkuasakan pada tarikh berkenaan.

"Pemilik dan pemandu teksi di Sarawak dikehendaki mengubah suai meter mengikut kadar baru tersebut selepas ia diwartakan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri taklimat oleh Pengarah Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sarawak, Wan Samsulri Wan Hasbi di ibu pejabat LPKP di sini hari ini.

Sebelum ini, kadar tambang baru berkuatkuasa 1 Ogos tahun lalu mendapat bantahan kerana mendakwa ia merugikan sehingga menyebabkan persatuan pemandu dan pemilik teksi bermeter di Sarawak menghantar memorandum kepada LPKP Sarawak pada Oktober mencadangkan agar kadar di Sarawak diselaraskan dengan di Sabah.

Terdapat lebih 900 teksi bermeter beroperasi di Sarawak tetapi sistem itu hanya dilaksanakan di Kuching, Sibu dan Miri.

Berikutan bantahan itu, LPKP Sarawak memberi kebenaran kepada pemandu dan pemilik teksi bermeter di negeri itu mengenakan kadar lama sementara kajian semula diadakan dan menunggu kelulusan kadar baru di peringkat kementerian.

Pada 1 Ogos tahun lalu, kadar baru teksi yang dicadangkan bagi Sarawak mendapat bantahan iaitu RM3 untuk satu kilometer pertama, dan 12 sen untuk setiap 100 meter manakala di Sabah kadar teksi ialah RM10 untuk tiga kilometer pertama dan 12 sen untuk setiap 100 meter berikutnya. Kadar teksi Sarawak sekarang ialah RM4 untuk dua kilometer pertama dan 10 sen untuk setiap 100 meter berikutnya.

Dalam perkembangan lain, Liew berkata, sistem teksi berkupon yang dilaksanakan di lapangan-lapangan terbang di Sarawak akan diperluaskan penggunaannya di Kuching dan Sibu mulai akhir Mac ini.

"Penggunaan teksi bermeter masih diteruskan terutama di kawasan yang tidak menawarkan sistem berkupon," katanya, sambil berkata bahawa manfaat sistem ini ialah kadar tambang seragam dan penumpang mengetahui dengan jelas jadual tambang bagi sesuatu destinasi.

Beliau berkata, LPKP Sarawak mulai 1 Februari ini tidak akan melayan sebarang permohonan untuk memperbaharui atau tambahan daripada pengusaha bas ekspres yang mempunyai saman tertunggak dan mahu pengusaha bas ekspres berkenaan menjelaskan saman tertunggak sebelum membuat sebarang permohonan.

"LPKP Sarawak juga bersetuju melanjutkan had usia kenderaan bas sekolah daripada 25 tahun kepada 30 tahun tertakluk kepada kelulusan pemeriksaan berkala Puspakom," katanya. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain