Jawatankuasa Kabinet Bincang Masalah Pekerja Asing Tanpa Izin 19 Jun - Semasa | mStar

Jawatankuasa Kabinet Bincang Masalah Pekerja Asing Tanpa Izin 19 Jun

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing akan bermesyuarat pada 19 Jan ini bagi membincangkan secara terperinci masalah berhubung pekerja asing tanpa izin dan pelajar asing yang menyalahgunakan pas pelajar, kata Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN) Datuk Seri Mahmood Adam semalam.

Jawatankuasa itu, yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, akan meneliti segala kelemahan yang dieksploitasi oleh pendatang asing untuk tinggal melebihi tempoh yang dibenarkan atau bagi menjalankan kegiatan haram, katanya dalam satu perbincangan dengan para editor kanan media di sini.

Mahmood berkata bahawa kerajaan menyedari mengenai isu itu dan akan mengambil pendekatan bersepadu dan holistik kepada masalah itu termasuk mengetatkan prosedur kemasukan.

Sebagai contoh, beliau berkata kerajaan perlu meneliti semula program visa sebaik ketibaan, yang bermatlamat untuk menarik lebih ramai pelancong asing, memandangkan banyak pelawat telah menyalahgunakan keistimewaan itu.

Beliau juga berkata kebiasaannya para pelajar asing yang ditaja oleh kerajaan masing-masing untuk melanjutkan pengajian di Malaysia tidak menimbulkan masalah.

"Kebiasaannya, yang bermasalah adalah mereka yang datang (dari negara-negara tertentu) atas perbelanjaan sendiri untuk belajar di kolej-kolej swasta," katanya.

Para pelajar asing ini kerap kali ditahan kerana menjual dadah dan menipu orang ramai terutama dalam memalsukan mata wang.

Mengenai usaha untuk mengurangkan jenayah jalanan di 50 "kawasan panas" di seluruh negara, Mahmood berkata 5,205 pegawai penguatkuasa telah ditempatkan sejak akhir tahun lepas sebagai sebahagian daripada inisiatif Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) di bawah Kementerian Dalam Negeri.

Mereka terdiri daripada 3,000 anggota dari Pasukan Gerakan Am, pasukan para militari Polis Diraja Malaysia, 1,720 dari Rela dan 485 dari Jabatan Pertahanan Awam.

Mahmood mendedahkan bahawa bilangan anggota penguatkuasa jenayah akan ditambah apabila kira-kira 10 peratus dari pasukan polis tambahan dalam syarikat berkaitan kerajaan akan dipinjamkan untuk rondaan jalanan "di kawasan-kawasan panas".

Bilangan anggota dalam Polis Simpanan Sukarelawan juga akan ditingkatkan melalui latihan sambil kerja sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengembangkan bilangan sukarelawan dalam menangani jenayah jalanan, katanya.

Katanya walaupun lebih banyak sukarelawan seperti itu diperlukan, pihak berkuasa akan terus mengetatkan pengambilan di peringkat akhir dengan memeriksa latar belakang calon.

Sebagai tambahan, beliau berkata Jabatan Pertahanan Awam akan mengembangkan program kadetnya untuk pelajar Tingkatan 4 dan 5 dengan satu pandangan bahawa para pelajar ini akan terus berkhidmat dengan jabatan itu selepas meninggalkan bangku sekolah.

Mahmood berkata kerajaan berharap bahawa semangat kesukarelawan di kalangan rakyat Malaysia ke arah membantu mengurangkan jenayah akan mula meningkat kerana ia "bukan tugas polis sahaja". BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!

Jenazah Adib selamat dikebumikan