Finas Lebih Agresif Martabatkan Filem Tempatan - Semasa | mStar

Finas Lebih Agresif Martabatkan Filem Tempatan

KANGAR: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) akan lebih agresif dan sistematik untuk memartabatkan filem tempatan di persada antarabangsa, kata Ketua Pengarahnya, Mohd Mahyidin Mustakim hari ini.

Langkah itu katanya, sejajar dengan gagasan Finas bagi "Filem Malaysia ke Persada Dunia" melalui program-program pembangunan perfileman yang menekankan aspek latihan, pemasaran dan penerbitan.

Berucap merasmikan Festival Filem dan Video Pelajar Malaysia Ketujuh (FFVPM7) di sini, beliau berkata, festival itu adalah usaha beterusan Finas dalam melahirkan generasi pelapis pembikin serta karyawan muda dalam bidang perfileman.

Festival anjuran bersama Finas dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) bertemakan "Ke Arah Persada 1Malaysia" itu disertai 20 institusi pengajian tinggi dengan penyertaan 121 filem dan video.

Mohd Mahyidin berkata, tema festival itu bertepatan dengan strategi pelaksanaan Dasar Perlimeman Negara yang menggariskan pelan pembangunan modal insan khususnya menyediakan tenaga kerja bagi meningkatkan mutu perfileman.

Sementara itu, Naib Canselor UniMAP, Prof Datuk Dr Kamarudin Hussin dalam ucapannya berkata, jumlah penonton filem di pawagam semakin meningkat.

Beliau berkata, sepanjang 2008, sebanyak 48.85 juta orang menonton filem di pawagam dan angka itu meningkat sebanyak 30.7 peratus berbanding 2007 dengan 33.55 juta penonton.

Sempena ferstival itu pelbagai acara diadakan termasuk tayangan filem, pameran multimedia, pendidikan dan komersil, seminar, persembahan kebudayaan dan forum perfileman dengan antara tokoh yang diundang termasuk Senator Tan Sri Jins Shamsudin, Othman Hafsham dan Burhanuddin Md Radzi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain