Suhakam Saran Dialog Antara Pemimpin Agama - Semasa | mStar

Suhakam Saran Dialog Antara Pemimpin Agama

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) hari ini menyeru pemimpin semua agama mengadakan perbincangan antara mereka berhubung insiden perbuatan khianat ke atas gereja dan surau baru-baru ini.

Untuk itu kata badan berkenaan, kerajaan haruslah menyediakan mekanisme yang sewajarnya.

"Suhakam juga berharap para pemimpin tidak mengeluarkan kenyataan yang boleh dilihat menyokong aktiviti yang menjejaskan persefahaman agama dan keharmonian di negara ini," katanya dalam satu kenyataan di sini.

Suruhanjaya itu turut mengutuk perbuatan khianat ke atas semua rumah ibadat dan berharap polis menjalankan siasatan dengan cepat, adil dan saksama agar pihak bertanggungjawab dapat didakwa secepat mungkin.

Badan itu juga meminta polis memastikan semua rakyat Malaysia dapat beribadat dalam suasana selamat selaras dengan peruntukan Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia dan Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan.

Presiden Majlis Peguam K. Ragunath dalam satu kenyataan juga menggesa kerajaan memainkan peranan dalam mempromosikan saluran untuk perbincangan sedemikian, bagi menggalakkan pertukaran pandangan secara terbuka selain meningkatkan persefahaman.

"Perbincangan isu-isu yang dihadapi negara tidak boleh sekadar berlangsung pada peringkat rasmi dan secara tertutup, tetapi mesti melibatkan orang ramai dan mereka yang menerima kesannya," katanya.

Beliau berkata sebarang serangan terhadap badan kehakiman juga tidak boleh diterima kerana kebebasan badan itu adalah perkara asas dalam demokrasi dan mesti dipertahankan.

Sekalipun menegaskan keputusan penghakiman mesti dihormati, Ragunath berkata keputusan mahkamah mungkin bukan penyelesaian terbaik kerana badan itu juga mempunyai kuasa yang terhad.

Dalam kes-kes tertentu katanya, adalah lebih baik diselesaikan di luar mahkamah menerusi perbincangan yang sihat. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Skandal PKFZ: Kes Disebut Semula 26 Mac

Artikel Berikut

Sulh Nash-Sosilawati Gagal

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain