Pemilihan MPP UTM 28 Januari - Semasa | mStar

Pemilihan MPP UTM 28 Januari

PETALING JAYA: Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2009/2010 Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bakal diadakan pada 28 Januari ini.

Naib Canselor UTM, Profesor Datuk Ir Zaini Ujang berkata, hari penamaan ditetapkan pada 25 Januari mulai pukul 9.00 hingga 1.00 petang.

Menurutnya, sebanyak 51 kerusi akan dipertandingkan dengan membabitkan 10 kawasan umum di Skudai, lima kawasan umum di Kampus Antarabangsa Kuala Lumpur dan 36 kawasan di 12 buah fakulti.

"Bagi pelajar yang ingin menjadi calon mereka hendaklah mendapat keputusan peperiksaan Nilai Purata Kumulatif (CPA) tidak kurang dari 3.00 dan mestilah mempunyai sekurang-kurangnya dua semester penuh pengajian di UTM," katanya dalam satu kenyataan media di sini hari ini.

Tambah Zaini, calon mestilah mahasiswa yang berdaftar iaitu mengikuti kursus pengajian di UTM untuk satu ijazah atau diploma termasuk diploma lepasan ijazah tetapi tidak termasuk pelajar luar negara.

Manakala, pelajar yang belum menduduki peperiksaan pertama di UTM bagi kursus pengajiannya atau yang telah gagal serta tidak mengambil peperiksaan yang diadakan oleh Universiti bagi kursus pengajian itu akan hilang kelayakan daripada dipilih dalam pemilihan.

Setiap fakulti diperuntukan tiga kerusi iaitu Fakulti Alam Bina, Fakulti Kejuruteraan Awam, Fakulti Kejuruteraan Sumber Asli, Fakulti Pengurusan & Pembangunan Sumber Manusia, Fakulti Sains, Fakulti Sains Komputer & Sistem Maklumat, Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Fakulti Pendidikan, Fakulti Biosains dan Biokejuteraan dan Fakulti Kejuteran Biomedik dan Sains Kesihatan.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL