Pairin Tak Perlu Kosongkan Kerusi: Ongkili - Semasa | mStar

Pairin Tak Perlu Kosongkan Kerusi: Ongkili

KOTA KINABALU: Satu-satunya cara untuk meminta Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Joseph Pairin Kitingan melepaskan kedudukannya sebagai Ahli Parlimen Keningau ialah dengan menentangnya pada pilihan raya akan datang, kata Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili.

Mengulas gesaan DAP negeri ini agar Pairin, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tambunan, melepaskan jawatannya sebagai Ahli Parlimen, Ongkili berkata, Pairin dipilih oleh rakyat dan beliau melaksanakan tanggungjawabnya dengan berkesan.

"Saya berpendapat mereka tidak wajar membuat gesaan itu. Mungkin, hanya pada hari tertentu, beliau tidak hadir di Parlimen, tapi beliau tetap memainkan peranannya secara strategik melalui rangkaiannya, melalui jawatannya sebagai Timbalan Ketua Menteri.

"Jawatan Ahli Parlimen yang disandangnya membantu beliau memantapkan segala rangkaian yang perlu dilakukannya di peringkat negeri dan persekutuan.

"Jadi, ia tidak menjejaskan tugasnya di peringkat negeri. Yang perlu beliau lakukan ialah sentiasa meningkatkan usahanya dan oleh kerana perkara ini telah beliau lakukan dengan amat baik, saya tidak nampak kenapa DAP perlu menyibuk dengan urusan beliau," kata Ongkili pada majlis perjumpaan dengan media anjuran kementeriannya di sini malam tadi.

Pada malam menjelang Tahun Baru, Naib Pengerusi DAP Sarawak, Edward Ewol Mujie dan setiausaha Publisiti parti itu Dr Edwin Bosi meminta Pairin, 70, yang juga presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), supaya melepaskan kedudukannya sebagai Ahli Parlimen dengan alasan Pairin mempunyai terlalu banyak tanggungjawab sebagai ADUN, Timbalan Ketua Menteri dan Menteri Pembangunan Infrastruktur Negeri.

Ongkili yang juga Timbalan Presiden PBS berkata, Pairin telah dipilih secara adil oleh rakyat Keningau sebagai wakil mereka.

"Dan mengenali Datuk Pairin, beliau seorang yang amat bertanggungjawab terhadap apa jua jawatan yang diberikan kepadanya. Beliau akan memanfaatkannya secara maksimum demi kebaikan rakyat," kata beliau. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain