Tiga Didakwa Terima Rasuah - Semasa | mStar

Tiga Didakwa Terima Rasuah

KUALA LUMPUR: Dua pegawai wanita Imigresen Putrajaya mengaku tidak bersalah di dua Mahkamah Majistret di sini terhadap pertuduhan bersetuju menerima suapan daripada seorang pengarah syarikat pada tiga tahun lepas.

Penolong Penguasa Jabatan Imigresen Putrajaya Norhayati Omar mengaku tidak bersalah terhadap dua pertuduhan rasuah iaitu menyetuju terima tiga tiket kapal terbang pergi balik ke Singapura dan satu set Home Theatre Sony HTS tanpa sebarang balasan daripada pengarah Quest Argotech (M) Sdn Bhd, Anil Kumar Chigurupathi, walaupun mengetahui bahawa ia ada kaitan dengan tugasnya untuk meluluskan pas penggajian pekerja asing (DP11).

Norhayati, 38, didakwa melakukan kesalahan itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang, pada 6 Mei 2006. Majistret Nor Azah Kasran membenarkan Norhayati diikat jamin RM 4,500 dengan seorang penjamin dan menetapkan 2 Feb depan untuk sebutan kes.

Di Mahkamah Majistret lain, seorang pegawai Imigresen Putrajaya mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan bersetuju menerima deposit kereta dalam bentuk cek bernilai RM18,071 tiga tahun lepas.

Salmiza Man, 35, didakwa menerima cek berkenaan sebagai bayaran pendahuluan kereta daripada Anil Kumar melalui S. Ramadess, 53, di Quest Argotech (M) Sdn Bhd No 2-4-1, Tingkat 4, Menara KLH Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh di sini pada 10 Mei 2006, yang ia ada kaitan dengan tugas tertuduh sebagai Pegawai Imigresen.

Majistret Mohd Azali Ibrahim memerintahkan Salmiza diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 2 Feb depan untuk sebutan semula kes.

Kedua-dua pegawai Imigresen itu didakwa mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dikenakan maksimum penjara dua tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Sementara itu di Mahkamah Sesyen, seorang pengurus syarikat mengaku tidak bersalah terhadap lapan pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM20,950 sebagai dorongan bagi memperoleh kelulusan Pas Khas daripada Timbalan Ketua Pengarah 1 (Bahagian Kawalan) Jabatan Imigresen untuk 16 warga China pada tahun lepas.

Hui Kok Mun, 26, didakwa menerima rasuah daripada Wong Yun Fui di tiga lokasi iaitu Starbucks Coffee dan Subway Cafe di Pearl International Hotel, Jalan Klang lama, dan di dalam kereta, berhadapan Old Town Kopitiam, Cheras di sini, antara 13 Mac hingga 9 Mei 2008.

Bagi kesemua kesalahan itu, Kok didakwa mengikut Seksyen 10 (a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 (Undang-undang Malaysia Akta 575) dan boleh dihukum mengikut Seksyen 16 Akta sama, iaitu hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim Rosbiahanin Arifin membenarkan Kok diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin dan pasportnya diserahkan kepada mahkamah.

Beliau menetapkan 29 Jan depan untuk sebutan melantik peguam. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati