Terengganu Bina Dua Jambatan Baru Dengan Kos RM400 Juta - Semasa | mStar

Terengganu Bina Dua Jambatan Baru Dengan Kos RM400 Juta

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Terengganu akan membina segera dua jambatan baru tahun depan dengan peruntukan kira-kira RM400 juta bagi mengelakkan kesesakan yang berlaku di Jambatan Sultan Mahmud, di sini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri Yahya Khatib Mohamad berkata dua jambatan itu yang akan diberi keutamaan ialah jambatan menghubungkan Kampung Teluk Pasu-Pulau Sekati-Muzium di Losong yang merentasi Sungai Terengganu.

"Sebuah lagi jambatan yang menghubungkan Kampung Jeram dengan Kampung Jeram Tokong yang merentangi Sungai Nerus dekat sini. Kedua-dua jambatan sepanjang kira-kira satu setengah kilometer itu masing-masing berharga kira-kira RM200 juta," katanya ketika ditemui selepas mesyuarat mingguan exco di sini, hari ini.

Beliau berkata kerajaan memberi keutamaan untuk membina jambatan Teluk Pasu-Pulau Sekati-Muzium bagi mengatasi kesesakan yang serius di Jambatan Sultan Mahmud sekarang terutama pada waktu puncak.

Katanya proses pelantikan konsultan sedang dilakukan dan kerja-kerja kenal pasti jajaran sedang berjalan lancar.

Kedua-dua jambatan itu masing-masing akan dibina dengan empat lorong, katanya.

Beliau berharap dengan siapnya kedua-dua jambatan berkenaan dalam tempoh tiga tahun, ia akan memberi keselesaan kepada penduduk untuk ke utara dan selatan negeri itu. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Senarai Pemegang Jawatan SPDP 2009-2012

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

TH cadang letak had dana pendeposit