JHEAIK Perjelas Sebab Tak Serbu Kediaman Dr Rosli - Semasa | mStar

JHEAIK Perjelas Sebab Tak Serbu Kediaman Dr Rosli

KOTA BAHARU: Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan tidak boleh menyerbu atau menangkap pasangan yang diperintah tinggal berasingan jika tidak mendapat arahan bertulis daripada Mahkamah Syariah, kata Ketua Penolong Pengarah (Penguatkuasaan) JHEAIK, Mohd Abdul Aziz Mohd Noor.

"Jadi tidak timbul soal kami sengaja melengah-lengahkan untuk bertindak terhadap mana-mana pasangan yang didapati melanggar perintah mahkamah supaya bermufarakah," katanya di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai dakwaan bapa mentua kepada bekas Ketua Penerangan Pemuda PAS Kelantan, Dr Rosli Allani Abdul Kader yang kesal dengan tindakan JHEAIK yang memandang ringan terhadap laporannya supaya bertindak menahan anak dan menantunya itu yang didakwa tinggal bersama walaupun diperintah oleh Mahkamah Syariah supaya tinggal berasingan kerana kesahihan perkahwinan mereka diragui.

Mohd Noor Che Man, 58, gagal menahan anaknya, Ilyani, 30, dan Rosli Allani, 35, ketika pasangan itu meninggalkan rumah sewa pasangan itu di Lorong Masjid Mustaqim, Telipot, di sini pada 10 pagi semalam.

"Saya pelik dengan tugas JHEAIK, mereka sepatutnya bertindak kelmarin lagi untuk menahan pasangan ini kerana Mahkamah Syariah telah mengeluarkan waran mufarakah sejak 9 November lalu," kata Mohd Noor.

Bagaimanapun, Mohd Abdul Aziz menjelaskan, pihaknya hanya akan mengambil tindakan berdasarkan undang-undang dan peraturan jabatan negeri ini tanpa mengikut telunjuk mana-mana pihak yang tidak berkenaan.

Katanya beliau sengaja mengarahkan kakitangannya supaya tidak membuat serbuan dan penggeledahan kediaman Rosli Allani kerana mahkamah belum mengeluarkan perintah itu secara bertulis kepada bahagian penguatkuasaan JHEAIK untuk mengambil tindakan terhadap pasangan terbabit.

"Ini kerana ia bukan kes serbuan dan penggeledahan biasa sebagaimana mana kes pasangan yang disyaki berkhalwat atau bersekedudukan secara haram di mana waran tangkap atau geledah boleh diperolehi dari hakim mahkamah bila-bila masa walaupun di luar waktu pejabat," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Ibu Negara Siap Sedia Sambut Tahun Baru 2010

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

Artikel Lain