Umno Sasar 661,000 Ahli Didaftar Sebagai Pengundi - Semasa | mStar

Umno Sasar 661,000 Ahli Didaftar Sebagai Pengundi

KUALA LUMPUR: Umno sedang giat mendaftar 661,000 anggota parti itu sebagai pengundi.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, usaha itu sedang diterajui oleh seorang lagi Naib Presiden parti, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, selaku Pengerusi Jawatankuasa Biro Keahlian Umno.

"Saya difahamkan Datuk Seri Shafie sudah berusaha ke arah itu," kata Hishammuddin, yang juga Menteri Dalam Negeri, melalui SMS hari ini.

Mohd Shafie, yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, dilaporkan telah mengarahkan semua Umno negeri membersihkan senarai keahlian masing-masing dan memastikan mereka yang layak supaya didaftarkan dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjelang suku tahun pertama.

Pemuda Umno pula melalui Biro Keahlian dan Pemilihan kini aktif menjalankan kempen pendaftaran bagi memastikan anggotanya yang layak mengundi dapat didaftarkan sebagai pemilih menjelang Jun tahun depan.

Pengerusi biro itu, Mohd Hishamuddin Yahaya berkata, sejumlah 210,743 anggota Pemuda dikesan layak mengundi.

"Berdasarkan satu kempen itu, golongan pengundi muda nyata memberi reaksi positif terhadap usaha Pemuda Umno. Kami yakin berdasarkan perkembangan semasa menerusi pelbagai program yang akan dilaksanakan bagi mendekati pengundi muda, mereka akan bersama Umno dan Barisan Nasional pada pilihan raya umum akan datang," katanya dalam laman web Pemuda Umno.

Pergerakan Puteri Umno pula mensasarkan sekurang-kurangnya 60 peratus daripada 119,000 anggota pergerakan itu yang belum menjadi pemilih didaftarkan sebagai pengundi sebelum Jun tahun depan.

Ketuanya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin ketika dihubungi berkata, sasaran itu penting dalam usaha memberi kelebihan undi kepada Umno dan Barisan Nasional.

"Puteri mengambil ini secara serius dan saya telah mengarahkan Puteri negeri-negeri supaya memastikan ahli yang layak mengundi didaftarkan sebagai pemilih. Ini penting supaya mereka tahu tanggungjawab mereka," katanya.

Puteri Umno kini mempunyai 340,000 orang anggota. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...