Najib Seru Rakyat Jayakan 1Malaysia Dalam Semangat Dan Amalan - Semasa | mStar

Najib Seru Rakyat Jayakan 1Malaysia Dalam Semangat Dan Amalan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak menunggu-nunggu kemunculan Tahun Baru dan seterusnya menyeru rakyat agar menyertai beliau untuk menjadikan konsep 1Malaysia sebuah realiti.

"Tahun ini pasti telah membawa pelbagai ganjaran dan cabaran, tetapi saya menunggu-nunggu kedatangan 2010, agar kita dapat terus meneroka laluan kita bersama ke arah menjayakan konsep 1Malaysia dari segi semangat dan amalan.

"Saya harap anda terus menyertai saya dalam usaha ini!" kata Perdana Menteri ketika mengimbau tahun yang akan berlalu dalam blognya 1Malaysia ketika tinggal tiga hari saja lagi sebelum penutup 2009.

Najib, yang mengambil alih jawatan pada awal April, berkata daripada tugasnya yang membawa beliau ke serata bahagian negara, beliau telah menyaksikan banyak persitiwa yang membuktikan bahawa konsep 1Malaysia merupakan amalan yang telah berlaku lama di Sabah dan Sarawak.

"Saat-saat ini memberi saya keselesaan bahawa kita berada di laluan yang betul ke arah mencapai perpaduan dan kemakmuran," tulis beliau, dan menambah bahawa beliau mengambil perhatian nilai 1Malaysia diterima dengan baik.

Najib, pemimpin pertama Malaysia yang menggunakan ruang siber untuk menghubungi rakyat, berkata beliau juga menunggu-nunggu untuk bertemu dengan "rakan-akan internet saya dan peminat" dalam program yang dijadualkan tahun depan.

Selain blog, Perdana Menteri juga menggunakan tweeter dan Facebooknya. Najib berkata beliau menerima 400 komen dan e-mel bila beliau mempelawa orang ramai berkongsi idea untuk Bajet 2010nya yang pertama.

Beliau berkata kerajaan kini bergerak ke depan dengan program transformasinya selepas mereka tindakan komprehensif bagi enam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), antara inisiatif baru untuk pentadbiran "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan".

Beliau turut menonjolkan pakej rangsangan kedua kerajaan sebanyak RM60 bilion sebagai respon terhadap kemerosotan ekonomi global, dan meliberalisasi langkah untuk beranjak ke arah sebuah model ekonomi nasional yang lebih baik.

"Memandangkan matlamat kita untuk mengatasi kemerosotan ekonomi dan meneruskan trend menaik dalam pembangunan, saya meluangkan banyak masa menangani perhubungan diplomatik," kata beliau.

Najib juga mengimbau lawatannya ke China dalam menjejaki langkah bapanya, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussain, perdana menteri kedua negara yang mengadakan hubungan diplomatik dengan Beijing. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Mayat Mangsa Lemas Kedua Ditemui

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain