Jumlah Pesakit Diabetes Di Kedah Tinggi

ALOR SETAR: Kedah adalah antara negeri yang mencatat jumlah tertinggi penghidap diabetes atau kencing manis di mana 13.6 peratus daripada jumlah populasi penduduk Kedah yang melebihi satu juta orang menghidap penyakit itu.

Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Kesihatan Awam), Dr Shahidan Hashim berkata, jumlah pesakit diabetes sangat ketara dan membimbangkan kerana ada sesetengah pesakit diabetes tidak mengetahui mereka mempunyai sakit itu.

"Serangan diabetes tidak mengira usia, jika tidak menjaga kesihatan dengan baik, orang muda juga akan diserang penyakit ini," katanya selepas majlis Walkathon Diabetes 2009 peringkat Negeri Kedah di sini hari ini.

Dr Shahidan berkata, golongan muda juga perlu ada kesedaran tentang bahaya penyakit ini dan perlu menjaga kesihatan kerana terdapat juga pesakit diabetes yang baru berumur 15 tahun.

"Sebahagian besar pesakit yang perlu memotong kaki, mengalami masalah buah pinggang dan sakit mata yang serius adalah mereka yang menghidap penyakit diabetes," katanya

Menurutnya, salah satu cara pencegahan dan juga cara untuk mengawal sakit tersebut ialah dengan melakukan senaman seperti berjalan dan berbasikal.

"Berjalan adalah senaman terbaik untuk mencegah penyakit diabetes dan jika seseorang itu sudah menghidap sakit ini, jangan berhenti daripada bersenam dan perlu aktif bergerak," kata Dr Shahidan.

Kira-kira 400 peserta mengambil bahagian dalam acara walkathon tersebut sejauh 4.5 kilometer yang dianjurkan bersama Jabatan Kesihatan Negeri Kedah dan Persatuan Diabetes Malaysia Cawangan Kedah.

Selepas tamat acara tersebut, semua peserta menjalani pemeriksaan kesihatan seperti pemeriksaan kandungan gula dalam darah, kandungan paras lemak dalam badan, Body Mass Index (BMI) dan juga mendapat kaunseling tentang pemakanan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ahli Perniagaan Dirompak RM930,000

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain