H1N1: Waspada Lawat Negara Hemisfera Utara - Semasa | mStar

H1N1: Waspada Lawat Negara Hemisfera Utara

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan hari ini menasihati orang ramai supaya terus berwaspada dan mengambil langkah berjaga-jaga ketika melawat negara Hemisfera Utara semasa musim cuti sekolah ini berikutan peningkatan penularan wabak Influenza A (H1N1) di negara-negara tersebut sejak minggu lepas.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican berkata, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan penularan jangkitan influenza A (H1N1) masih lagi aktif khususnya di negara-negara seperti Amerika Utara serta Eropah Timur dan masih berada pada fasa enam.

"Walaupun terdapat sedikit penurunan di Amerika Utara dan Eropah Timur, penularan jangkitan ini di Eropah Barat telah sampai ke kemuncaknya, lebih kurang 99 peratus kes influenza A yang dkesan di negara-negara Hemisfera Utara adalah disebabkan oleh jangkitan virus influenza A (H1N1)," katanya.

Katanya, jumlah kematian akibat jangkitan influenza A (H1N1) di seluruh dunia sehingga 6 Disember adalah melebihi 9,596 kes iaitu meningkat sembilan peratus berbanding dengan minggu sebelumnya.

"Oleh yang demikian pada musim cuti ini, penduduk Malaysia yang ingin ke luar negara untuk melancong, membuat lawatan sosial atau urusan kerja khususnya ke negara-negara Hemisfera Utara hendaklah sentiasa berwaspada dan mengamalkan kebersihan diri dan langkah pencegahan seperti yang disarankan sebelum ini sekiranya lawatan tersebut tidak dapat ditangguhkan," katanya.

Beliau juga menasihatkan mereka yang mengalami simptom-simptom selesema sekembalinya dari luar negara, perlu mendapatkan rawatan segera di klinik atau hospital yang berdekatan, kerana jika mengambil mudah ia boleh mencetuskan gelombang kedua Influenza A (H1N1).

Katanya, sepanjang minggu dari 6 hingga 12 Disember, seramai 537 pesakit baru dengan gejala penyakit seperti influenza (ILI) telah dimasukkan ke hospital untuk rawatan manakala 503 kes telah didiscaj keluar.

Beliau berkata, kementeriannya akan terus memantau kejadian pandemik A(H1N1) pada tahun ini dan mengingatkan orang ramai supaya tidak memandang ringan atau mengabaikan langkah pencegahan yang diumumkan sebelum ini.

"Orang ramai yang ingin mendapatkan maklumat terkini berkaitan influenza H1N1 serta langkah-langkah pencegahan boleh memperolehinya melalui laman web http://www.moh.gov.my atau http://h1n1.moh.gov.my," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Harga Gula Naik 20sen

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain